Mesic: Crkva se miješa u izbore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mir i dobro, kazao je predsjednik Stjepan Mesic novinarima jucer u Fažani koji su zatražili njegov komentar izjave predsjednika Hrvatske biskupske konferencije nadbiskupa Marina Srakica da su prošla vremena kada je Crkva bila zatvorena u sakristiju. Na Srakicevu tezu da se Crkva ne miješa u izbore, ali da ima ustavno pravo na mišljenje, Mesic je odgovorio da oni prema Ustavu doista i imaju pravo na svoje mišljenje, ali da je u ovom slucaju ipak rijec o njihovom miješanju u lokalne izbore.
- Dozvoljavam da svatko ima pravo na mišljenje, ali ako se ide s temama koje nemaju veze s onim o cemu se radi, onda je to miješanje - porucio je Mesic.
Predsjednik je, inace, jucer doputovao na Brijune, gdje ce sudjelovati na, za javnost zatvorenoj, 3. Regionalnoj konferenciji državnih odvjetnika, cija je tema procesuiranje ratnih zlocina. Njegov dolazak na fažansku rivu, gdje je s opcinskim dužnosnicima popio pice, bio je popracen pojacanim sigurnosnim mjerama. Naime, prije njega su u Fažanu stigli i haaški tužitelji, medu kojima je bio i glavni tužitelj Serge Brammertz. Osim Brammertza, na dvodnevnoj konferenciji, koja se danas i sutra održava na Brijunima, prema najavama iz DORH-a sudjeluju i šef delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert, veleposlanik SAD-a Clint Williamson, te državni odvjetnici i tužitelji zemalja regije. Vjerojatno " najtiši" dolazak bio je rezerviran za ministra pravosuda Ivana Šimonovica, koji se bez posebne pratnje prošetao fažanskom rivom, a zatim, zajedno s Mesicem, ukrcao na brod za Brijune.

 


Podijeli: Facebook Twiter