Mesić: Crkva dobiva više nego u vrijeme Sanadera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je danas da se ni Vlada ni njezini resori nisu trebali upletati u slučaj "Perković", koji je od početka trebalo prepustiti pravosuđu, a smatra i da bi bilo najbolje odustati od ustavnih promjena oko kojih se ne može postići konsenzus vladajućih i oporbe.

- Trebalo je stvar prepustiti pravosuđu. Ali sada kada se to nije dogodilo, očito je da nema konsenzusa neophodnog za promjene Ustava, rekao je Mesić u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija te podsjetio da je preduvjet za ustavne promjene konsenzus stranke na vlasti i glavne oporbene stranke.

- Stoga bi sada bilo najnormalnije da se kaže - nemamo konsenzusa i ne idemo u ustavne promjene, poručio je Mesić.

Složio se i da bivši obavještajac Josip Perković sigurno ima informacije koje nekome ne odgovaraju, ali i ustvrdio da je to manje važno u odnosu na važnost poštivanja trodiobe vlasti i podjele poslova između pravosuđa, zakonodavne i izvršne vlasti.

Govoreći o Perkoviću, čiji je sin bio i njegov savjetnik u Uredu predsjednika, tvrdi da s njim u to vrijeme nije imao nikakvih kontakata. Smatra i da ne postoji opasnost od nečega što bi Perković mogao otkriti u javnosti, ustvrdivši da se "već sve u ovoj zemlji zna te da od toga ne treba praviti nikakvu veliku buku".

Mesić je u intervjuu pohvalio inicijativu saborskog zastupnika don Ivana Grubišića da se izmijeni ugovor s Vatikanom i uvede tzv. crkveni porez za vjernike, kao u Njemačkoj i nekim drugim europskim zemljama. To bi sada moglo biti izvodivo jer je, kaže, papa Franjo osoba s kojom se može razgovarati.

Podsjetio je i da Ugovor o gospodarskim odnosima sa Svetom Stolicom, potpisan 1998. godine, u sebi sadrži odredbu koja dopušta reviziju u slučajevima "promjene prilika u kojima je sklopljen taj ugovor", a prilike su se od tada, ističe, "do kraja promijenile".

Oštro je kritizirao i upletanje Crkve u dnevnopolitičke događaje, poručivši da "Crkva ne smije biti mjesto odakle se širi mržnja".

- Crkva od ove države dobiva više novca nego u vrijeme Sanadera, a aktualnu vlast, koju je narod izabrao, naziva zločinačkom, rekao je bivši predsjednik, koji smatra da u Hrvatsku tek treba stići "novi vjetar koji donosi novi papa", mijenjajući pristup te institucije suvremenom društvu.

Mesić, koji se upravo vratio iz posjeta Kini, ističe i velik interes tamošnjih investitora za ulaganja u Hrvatsku, posebno za proširenje riječke luke te za izgradnju brze željeznice od Rijeke do Budimpešte.

- Kina, koja ima ogromna sredstva, želi ulagati u srednju i jugoistočnu Europu, kaže bivši predsjednik koji smatra da treba otvoriti prostor za razgovor, jače motivirati ulazak stranog kapitala i poduzeti mjere da bi se Hrvatska mogla uklopiti u tržišta koja su joj do sada bila zatvorena. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter