Mesic: Bozanic se treba ograditi od Glasa koncila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na otvaranju 294. Sinjske alke vojvoda Ivan Cikara pozdravio je sve okupljene, što je - na spomen predsjednika države Stjepana Mesica - izazvalo zvižduke, zatim sve braniteljske udruge i prvog hrvatskog predsjednika Franju Tudmana, na što su okupljeni reagirali gromoglasnim pljeskom i uzvicima «Franjo, Franjo!«. I ove je godine Cikarin govor bio politicki intoniran.

- Treba Hrvatsku izgraditi po mjeri covjeka, Hrvatsku u kojoj ce se dostojanstveno živjeti i koja u Europsku uniju nece uci na koljenima. Hrvatski je narod ponosan i neka uzorna Europa to ne zaboravi, kazao je alkarski vojvoda.

U Sinju su jucer, pored pokrovitelja Alke predsjednika Republike Stjepana Mesica, boravili i premijerka Jadranka Kosor i potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks. Ove su godine alkari na trkalište, kao i prije 294 godine, krenuli iz svojih Alkarskih dvora koji su samo dijelom obnovljeni. Investicija je to vrijedna 50 milijuna kuna, koju su zajednicki financirali Vlada RH, Splitsko-dalmatinska županija i Viteško alkarsko društvo. Alkarski vojvoda Ivan Cikara upravo je u Dvorima primio goste i uzvanike, te obavio smotru alkara pred odlazak na trkalište. Trku je pratilo deset tisuca Sinjana i njihovih gostiju.

Predsjednik Mesic kazao je kako je zadovoljan organizacijom i prijemom u Sinju, te da su svi odnosi s VAD-om izgladeni. U odnosu na Crkvu bio je nešto kriticniji, kazavši da ni s kim nije u sukobu, a Katolicka crkva ima svoje glasilo, Glas koncila, koje za njega, Mesica, piše da je veleizdajnik.

- Ne mogu biti licemjer i s njima se rukovati. Bilo bi dobro da se kardinal (Bozanic) ogradi od onoga što oni pišu, a ja ne tražim da me itko voli, izjavio je Mesic.

Premijerka Kosor izrazila je zadovoljstvo organizacijom ovogodišnje Alke, te je rekla da ce uciniti sve da Alka postane hrvatska turisticka atrakcija. Obecala je i pomoc u obnovi Alkarskih dvora.

- Sinjsku alku treba još više promovirati, istaknula je premijerka.

Domacin primanja u Alkarskim dvorima bio je predsjednik Alkarskoga viteškog društva Stipe Jukic koji je predsjedniku Mesicu predao prigodni dar.

Sinj su ove godine pohodili i Zoran Milanovic, predsjednik SDP-a, predsjednicki kandidati Vesna Pusic, Andrija Hebrang, Ivo Josipovic i Miroslav Tudman, te brojni ministri i vojni izaslanici.

Ove godine prvi put u svojoj dugoj povijesti alkarski vitezovi otišli su na trkalište iz novosagradenih Alkarskih dvora.


Podijeli: Facebook Twiter