Mesic bi dobio 50,4 posto glasova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema istraživanju koje je u Hrvatskoj obavio Medunarodni institut za bliskoistocne i balkanske studije iz Ljubljane, sadašnji šef države Stjepan Mesic dobio bi 50,4 posto glasova hrvatskih gradana kad bi se kandidirao na ovim predsjednickim izborima. Dakle, tada drugi krug izbora ne bi bio niti potreban.

Prema ovom istraživanju, u drugi krug predsjednickih izbora uci ce SDP-ov kandidat Ivo Josipovic, koji je dobio 24,1 posto glasova, i nezavisni Nadan Vidoševic s 13,3 posto glasova.

U svojoj božicnoj poruci, Mesic je gradanima u srijedu poželio da sebi i domovini poklone ispravnu odluku o tome tko ce biti sljedeci hrvatski predsjednik. "Nemojte dozvoliti da vas obeshrabre kandidati za koje vidite da su slatki na rijecima, a jasno vam je da iza tih rijeci ništa ne stoji... Opredijelite se za kandidata koji vas je uspio uvjeriti da ima snage i odlucnosti provesti ono što je potrebno da bi Hrvatsku izveo iz sadašnjeg nezavidnog položaja", porucio je Mesic.

U terenskom istraživanju IFIMES-a, koje je obavljeno od 1. do 20. prosinca ove godine na uzorku od 1.888 gradana Hrvatske, postavljena su i neka pitanja o politici Hrvatske. Arbitražni sporazum sa Slovencima podupire 42,6 posto ispitanika, dok je protiv njega 32,8 posto, a 24,6 posto nije imalo nikakav stav. Za što brži ulazak Hrvatske u EU je bilo 48,4 posto ispitanika, dok mu se protivilo 30,1 posto, a stav nije imalo 21,5 posto ispitanih.

Kao najdražu državu iz susjedstva Hrvati bi odabrali Italiju, pa BiH te nakon njih Madarsku, Crnu Goru i Srbiju. Kao najdražu susjedu je samo 10,8 posto ispitanika navelo Sloveniju, dok 5,2 posto ne bi izabralo niti jednu zemlju.


Podijeli: Facebook Twiter