Mešal opet na čelu Hamasa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šef Hamasa u egzilu Khaled Mešal je očekivano u ponedjeljak u Kairu ponovno izabran na čelni položaj palestinskog islamističkog pokreta, doznaje se od izvora Hamasa u egipatskoj prijestolnici. "Čelnici Hamasa su izabrali Mešala za predsjednika političkog ureda", rekao je jedan neimenovani visoki dužnosnik telefonom iz Kaira.

Prema dobro obaviještenim izvorima Meshaal će imati dva pomoćnika, premijera vlade Hamasa u Gazi Ismaila Haniju i drugog čovjeka pokreta Musu Abu Marzuka.

Hanija će biti dužnosnik Hamasa za unutrašnje poslove, tj. Gaze, teritorija koji kontrolira od 2007., a Marzuk ogranka pokreta u egzilu.

Uprava Hamasa koja se u petak sastala u Kairu je imenovala i svoj izvršni odbor, precizirao je taj izvor. Dugi izborni proces, koje je složen i tajan, počeo je prije nekoliko mjeseci.

Mešal (56) koji je ne čelu Hamasa od 2004. je prošle godine obznanio da se namjerava povući, ali islamistički pokret je tražio od njega da ostane na toj funkciji u razdoblju nesigurnosti i regionalnih promjena.

Tijekom tog susreta u Kairu, osim izbora uprave pokreta, čelnici Hamasa su odredili i stanje bilateralnih odnosa s Egiptom, primirje s Izraelom i palestinsku pomirbu. Odnosi Pojasa Gaze i Kaira su postali napeti nakon što je Egipat odredio zatvaranje tunela za krijumačarenje koji su omogućivali palestinskom teritoriju da izbjegne izraelsku blokadu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter