Merzel previše važna SDP-u da bi je se odrekli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Upravo kako je i najavila uoči sjednice Predsjedništva, da će dobiti podršku vrha stranke, čini se da je jednako sigurna u sebe sa sinoćnje sjednice Predsjedništva SDP-a i izašla sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić-Merzel jer je stav Presjedništva da će se pričekati nalaz DORH-a i USKOK-a i tek onda rapravljati njezin slučaj.

To je očito povezano s tvrdnjama iz vrha stranke da je njezina sisačka stranačka baza s 9 mandata u Saboru previše važna SDP-u da bi je se stranka odricala dok nema dokaza da je zviždačica koja je optužuje za nezakonito trošenje novca, u pravu. Vrh stranke smatra da se radi o orkestriranom napadu HDZ-a i dok se ne dokaže drukčije, stranka će tako i tretirati ovaj slučaj.

"Javno sam dobila podršku svojih kolega i mislim da ona nije upitna", kazala je Merzel novinarima uoči sjednice Predsjedništva koja se održala iza zatvorenih vrata, a prema tvrdnjama sudionika o njenom se slučaju razgovaralo samo usputno i načelno – da će biti tema ako to tek bude potrebno. "Čekamo istinu o slučaju", rekao nam je jedan od sudionika sastanka.

Uoči sjednice, na pitanje novinara je li taj slučaj već nanio štetu SDP-u, Merzel je odgovorila kako misli da nije, jer slučaja niti nema, osim, kako je rekla, niza kleveta, laži i neistina koje su se i do sada pojavljivale. Na upit je li dobila poziv od DORH-a, odgovorila je kako od DORH-a još nije dobila poziv, a kada ga dobije, kaže, javnost će to doznati. No, ponovila je da će se sigurno odazvati.

Također, zamolila je novinare da ne diraju njezinu privatnost ističući da su neki portali objavili fotografije njezine majke i djece. "Ja sam izabrala javni poziv, ali molim vas da se u moju obitelji ne dira jer proživljavaju teške trenutke", rekla je Merzel. Nakon sjednice više nije davala izjave.

Novinari su pitali i člana Predsjedništva Zlatka Komadinu hoće li se raspravljati o slučaju Merzel. "Krivog ste našli. Danima sam u snijegu i ledu u šumi sa službama u Gorskom kotaru. No, mislim da svatko mora raditi svoj posao pošteno i odgovorno", naveo je Komadina, a na pitanje je li SDP u krizi zbog afera Šegon i Merzel, Komadina je odgovorio kako je SDP "više od zbira pojedinaca – prema tome, SDP nije u krizi niti će biti u krizi", zaključio je Komadina.

Navodno se i o slučaju Slavka Linića raspravljalo samo o onome što je već poznato – da je pomoćnika Branka Šegona trebalo smijeniti, a da ministar financija zasad ostaje u Vladi. Naravno, Slavko Linić nije bio prisutan, jer i nije član ovoga tijela.

Dogovoreno je da će konvencija biti održana 22. veljače – toga dana SDP će poslati poruku ne samo da je spreman Vladu voditi do kraja redovnog mandata 2015. godine, nego i u narednom mandatu.

Nakon što je Vrhovni sud prihvatio žalbu USKOK-a i time prihvatio snimku Marije Budimir koja tereti gradonačelnika Vukovara Željka Sabu, novinari su očekivali da će se na Predsjedništvu pojaviti Sabo i da će stranka zauzeti stav o tome slučaju, jer ova odluka Vrhovnog suda praktički "utapa" Sabu. No, on se nije pojavio – poručeno je da je na bolovanju. (T. TOMIČIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter