Merten: Politika SAD-a prema RH neće se mijenjati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi američki veleposlanik u Hrvatskoj Kenneth Merten izjavio je u utorak navečer da se, bez obzira na ishod predsjedničkih izbora u SAD-u, neće mijenjati američka politika prema Hrvatskoj, koju Washington smatra partnerom i uzorom za ostale zemlje regije.

"Ne predviđam nikakve promjene. Američka politika prema Hrvatskoj je dosljedna, bez obzira obnašaju li vlast demokrati ili republikanci", rekao je Merten na primanju u hotelu Sheraton u povodu održavanja američkih predsjedničkih izbora.

"Imali smo partnerske odnose sa svim hrvatskim vladama, ne bismo li Hrvatskoj pomogli da se usidri u euroatlanskim integracijama, NATO-u i EU-u", dodao je Merten, koji je dužnost veleposlanika u Hrvatskoj preuzeo krajem listopada.

Američko veleposlanstvo organiziralo je u Sheratonu praćenje američkih izbora na kojima se za četverogodišnji mandat u Bijeloj kući natječu aktualni predsjednik, demokrat Barack Obama i republikanski kandidat Mitt Romney.

U izbornoj večeri sudjelovala je i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, koja je rekla da bi bilo neprimjereno prognozirati ishod izbora, ali i istaknula da rezultati političke borbe za Bijelu kuću utječu na cijeli svijet.

"Za nas je najbolje da pobijedi onaj koji dobije glasove američkih građana", rekla je šefica hrvatske diplomacije.

I"Hrvatska je pokazala da je zrela demokracija i susjedne zemlje bi mogle biti zavidne na način na koji vi provodite izbore", rekao je veleposlanik.

Merten nije mogao reći kakav je ishod glasovanja među američkim državljanima koji žive u Zagrebu. "Raspoloženje je podijeljeno", kratko je komentirao.

Upitan utječe li na demokraciju činjenica da su svaki američki izbori sve skuplji, Merten je odgovorio da se "možemo žaliti" da je potrošeno puno novca, ali to je slučaj u svim zemljama.

"I republikanci i demokrati bili su prilično uspješni u prikupljanju novca za kampanje. Kandidati su obišli gotovo svako mjesto u SAD-u, jer je važno da se glas građana čuje", rekao je američki veleposlanik. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter