Merlot iz Golaša

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Gregorio
Godina berbe: 2009.
Proizvodac: Vina San Tomaso
Lokacija: Rovinj, zapadna Istra
Temperatura serviranja: 12-14 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: pljukanci s pršutom, rukulom i crnim tartufom
Ocjena: 7,5/10
Cijena (mpc): 48,00 kuna (Zadruga Vitis - Rovinj)

Rovinjska vinska scena svake godine je bogatija za jednog novog proizvodaca vina. Familija Debeljuh se do prije par godina bavila sasvim drugom djelatnošcu, no onda su odlucili okušati se u vinarstvu i vinogradarstvu. Posjeduju 13 hektara vinograda te moderni podrum u selu Golaš, a brandu su dali ime San Tomaso po toponimu gdje su zasadili prvi vinograd. Od bijelih sorti imaju malvaziju, chardonnay te muškat žuti, a od crnih merlot, cabernet sauvignon i teran.

Glavnu rijec u podrumu ima Janja, dok je suprug Boris na sebe preuzeo logistiku, a tu su još i sinovi Davide i Gabriel koji pomažu. Janja je odrasla u Golašu te su joj brajde bile svakodnevica, a dodatno se educirala na višoj školi u Porecu te priznaje da je svaka berba za nju novo iskustvo.

Uskoro na tržište treba izaci cabernet sauvignon iz berbe 2009. koji je odležao 12 mjeseci u barrique bacvicama, a predstavljat ce top proizvod vinarije San Tomaso. Vodila se briga i o detaljima, o vizualnom identitetu te su za dizajn etikete angažirani Bruketa&Žinic.

Danas cemo opisati Merlot Gregorio koji spada u lagana pitka crvena vina koja su vrlo tražena u ovim toplim danima. Vino je odležalo iskljucivo u bacvama od inoksa, a ime je dobilo po Janjinom djedu Gregoriju, dok grožde za ovaj merlot dolazi s mikrolokacije Laco de ran.

Vino ima lijepu rubin crvenu boju s malo tamnijim rubovima, bistro je i slabe gustoce. U mirisu je djelomicno izražena intenzivnost. Vino je djelomicno fine kakvoce i zadovoljavajuce kompleksnosti mirisa. U mirisu osjecam notu višnje pa malo zrele trešnje i sasvim malu notu kadulje.

Vino je suho, pitko, mekano, ne pretoplo, gotovo nježno i baršunasto te se lijepo pije. Djelomicno je svježe, tanini nisu jako izraženi pa je vrlo ukusno. Vino je djelomicno uravnoteženo i ima ugodan i solidan završetak u ustima. Radi se o vinu srednjeg tijela, fine kakvoce te je djelomicno harmonicno i spremno za popiti još ove godine.


Podijeli: Facebook Twiter