Merkel zatražila solidarnu europsku raspodjelu izbjeglica

Angela Merkel (AFP)
Angela Merkel (AFP)

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u srijedu na više solidarnosti unutar Europske unije u rješavanju izbjegličke krize i dovela u pitanje opstanak sadašnjeg schengenskog sustava ukoliko to ne uspije.

- Solidarna raspodjela izbjeglica po gospodarskom i drugim kriterijima nije neko nevažno pitanje, nego se radi o pitanju dugoročnog opstanka schengenskog prostora, rekla je Merkel obraćajući se zastupnicima Bundestaga tijekom rasprave o proračunu za 2016., koji se tradicionalno pretvara u opću raspravu o političkim smjernicama u zemlji.

Merkel je objasnila da se prilikom dogovora o schengenskom prostoru nije vodilo računa o pitanju solidarnosti u kriznim situacijama.

- Ova otvorena pitanja sada moraju biti riješena. Mi moramo poduzeti korake jer se pokazalo da sadašnji sustav nije dostatan, rekla je Merkel.

Još je jednom pozvala na pronalaženje zajedničkog ključa raspodjele izbjeglica ponavljajući da će izbjegličku krizu biti moguće riješiti samo na razini Europske unije.

- Trenutno je slika koju daje Europa u takvom stanju da bi ju bilo moguće popraviti u mnogim detaljima, rekla je Merkel ukazujući na nesuglasice glede raspodjele izbjeglica unutar EU-a.

Njemačka kancelarka je, osim zajedničke EU-politike u svrhu rješavanja izbjegličke krize, kao glavni prioritet navela i pojačano djelovanje na uklanjanju uzroka bijega milijuna ljudi iz svojih domovina. Navela je da je svjetska zajednica predugo ignorirala rat u Siriji.

- Tada nismo u dovoljnoj mjeri shvatili da će to što se događa u Alepu i Mosulu biti relevantno i za Stuttgart i Essen, poručila je njemačka kancelarka ističući potrebu stabilizacije političke situacije u Siriji.

Još je jednom građanima Njemačke poručila da bi odustajanje od svladavanja izazova koje su sa sobom donijele stotine tisuća izbjeglica predstavljalo veliku grešku.

- Jednostavno hermetičko zatvaranje granica neće riješiti problem, rekla je Merkel. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter