Merkel upozorila na rastući populizam i Trumpov izolacionizam

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemačka kancelarka Angela Merkel  otvoreno se u srijedu suprotstavila, u općoj raspravi u Bundestagu, nekim najavljenim političkim smjernicama novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa i upozorila na rastući populizam u svijetu.

„Mi živimo u vremenima brzih globalnih promjena. U našim je rukama hoćemo li te promjene postupno provesti po ljudskim mjerama. No uvjet za to je otvorenost. Otvorenost će nam donijeti više sigurnosti nego ograđivanje“, rekla je kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel obraćajući se zastupnicima Bundestaga tijekom rasprave o proračunu za sljedeću godinu, koja se tradicionalno koristi i za zastupanja općih smjernica politike vlade.

U svom govoru njemačka kancelarka se u nekoliko navrata indirektno osvrnula na političke smjernice novoizabranog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa te posebice njegove najave za okretanjem načelima protekcionizma i izolacionizma.

„Moja je želja da i dalje radimo na multilateralizmu i onome što nam je zajedničko. Nacionalizam i protekcionizam nas ne vode nikuda“, rekla je Merkel u sklopu tzv. vladine objave kojom se objašnjavaju smjernice vladine politike.

Kancelarka poziva na otpor političkom ekstremizmu

Ona je u tom duhu upozorila i na rast populizma i u ostatku svijeta.

„Populizam i politički ekstremi su u porastu. Mi se tomu moramo oduprijeti time što ćemo građanima pružiti bolji osjećaj sigurnosti, kako na unutarnjem tako i na vanjskom planu“, rekla je Merkel i naglasila kako se ne smije zaboraviti ni socijalna dimenzija promjena te najavila veće izdatke u sektoru socijalne i mirovinske zaštite.

Ona je još jednom obranila svoju politiku prema izbjeglicama koja je rezultirala dolaskom gotovo milijun izbjeglica u Njemačku. Kancelarka je pohvalila angažman velikog broja Nijemaca oko pomoći novopristiglim izbjeglicama. Ona se istodobno zauzela i za brže protjerivanje onih koji nemaju izgleda na dugotrajniji boravak u Njemačkoj.

Na kraju svog izlaganja njemačka kancelarka je upozorila i na širenje neprovjerenih vijesti na Internetu te posebice društvenim mrežama.

„Mnogi građani slijepo vjeruju medijima koji počivaju na potpuno drugačijim temeljima i ne zadovoljavaju kriterije provjerenog novinarskog rada“, rekla je Merkel te je podržala inicijative za strože kažnjavanje širenja poruka mržnje na Internetu.

Predstavnica oporbene stranke Ljevica Sahra Wagenknecht optužila je Angelu Merkel i njezinu vladu da su svojom politikom „ljudožderskog kapitalizma“ omogućili porast popularnosti desno-populističkih stranaka poput Alternative za Njemačku (AfD) te u jednom trenutku čak ustvrdila kako se Donald Trump bolje razumije u gospodarska pitanja nego Merkelina vlada.

Thomas Oppermann, predsjednik zastupničkog kluba manjeg partnera u vladi Angele Merkel, Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), oštro je kritizirao istup političarke Ljevice, stranke koja je dijelom proizišla iz stranke SED, režimske stranke DDR-a.

„Vaš odgovor na populizam koji dolazi s desnog spektra je populizam orijentiran lijevo“, zaključio je Oppermann koji je primijetio kako se ljevičarki Wagenknechte „očito nešto dopada“ na novoizabranom predsjedniku Trumpu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter