Merkel u petak u Ateni - znak svršetka krize

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kriza je gotova - poruka je koju u petak u Ateni želi uputiti njemačka kancelarka Angela Merkel, nakon četverogodišnje gospodarske krize u Grčkoj, uoči visokorizičnih europskih izbora, bez velike nade da će pridobiti Grke koja mjere štednje i dalje pritišću.

Otkako je koncem 2009. izbila dužnička kriza u Grčkoj, a onda i u ostatku Europske unije, njemačka čelnica je samo jednom posjetila Atenu, u listopadu 2012. Sada se onamo vraća u jeku grčkog predsjedanja EU-om.

Njezin posjet treba biti kruna međunarodne konjunkture povoljne za koalicijsku vladu Antonisa Samarasa koja je nedavno dobila pozitivnu ocjenu domaćih financijaša i koja nastoji promicati ideju da se "jedan ciklus zatvara, a nova stranica se otvara", po riječima grčkog ministra financija Janisa Sturnarasa.

Da su nastale nove okolnosti, potvrđuje i činjenica da se Grčka u četvrtak vratila na tržište dugoročnog zaduživanja na kojemu je izbivala od travnja 2010.

Grčki ministar vanjskih poslova i socijalistički potpredsjednik vlade Evangelos Venizelos priznali su da je dolazak Angele Merkel dio kampanje privlačenja ulagača, rekavši proteklog vikenda da kancelarka dolazi "poduprijeti grčko gospodarstvo radi njegova povratka na tržišta".

Slika Grčke koja opet stječe svoju financijsku neovisnost ima snažnu simboličnu vrijednost za Angelu Merkel zbog javnosti na sjeveru Europe, napose u Njemačkoj, gdje i dalje prevladava dojam da se "plaća za Grčku".

Dati vjerodostojnost zamisli da je u oporavku zemlje izabran "pravi put", kako je ovog vikenda grčkim novinarima rekao njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble, može biti važno u bici za europske izbore na kojima bi uspjeh mogli doživjeti euroskeptici i eurokritičari.

Konferencija za novinare Merkel i Antonisa Samarasa predviđena je u petak predvečer, kao i susret s poduzetnicima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter