Merkel: Svi se moraju pridržavati fiskalnog pakta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Sve zemlje koje su potpisale fiskalni pakt moraju poštivati taj sporazum, izjavila je u srijedu njemacka kancelarka Angela Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu, a analiticari smatraju da su njezine rijeci posebice upucene Francuskoj i Grckoj.

- Svi se moraju pridržavati onoga što smo odlucili. Dvadeset pet zemalja je potpisalo fiskalni pakt, kazala je Merkel i cestitala Grckoj, Portugalu i Sloveniji na njegovOM ratificiranju. Podsjetila je i na Irsku koja ce se o tome ocitovati na referendumu u svibnju.

Novizabrani francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je na preispitivanje sporazuma o proracunskoj disciplini, ocijenivši da rezovi i mjere štednje moraju biti nadopunjeni mjerama za poticanje gospodarskog rasta. I grcki dužnosnici su se obrušili na strogocu mjera štednje, zabrinuvši tržišta te dovodeci u pitanje ostanak zemlje u eurozoni.

Merkel im je uzvratila izjavom da gospodarski rast i zdrave financije nisu u opreci. "Cvrsti proracun je nužan, ali ne i dovoljan uvjet gospodarskog rasta", kazala je Merkel i porucila da se o fiskalnom paktu ne može ponovno pregovarati.

Merkel je i kod kuce izložena kritikama lijeve oporbe u parlamentu koja prijeti da nece ratificirati fiskalni pakt.


Podijeli: Facebook Twiter