Merkel proziva Putina zbog Pussy Riota

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel u petak su u Moskvi razmIjenili nekoliko oštrih izjava o dvjema mladim ženama iz skupine Pussy Riot koje služe zatvorsku kaznu, tijekom razgovora posvećena gospodarstvu.

Merkel se na rusko-njemačkom forumu upitala o presudi, koja je na Zapadu naišla na oštru kritiku, dvjema mladim članicama skupine Pussy Riot - koju je u listopadu potvrdio drugostupanjski sud (treća članica je oslobođena) - na dvije godine zatvora zbog "punk molitve" protiv Putina koju su u veljači otpjevale u katedrali u Moskvi.

"Je li dvije mlade žene trebalo poslati u logor? Ne znam. Ne znam bi li se to dogodilo u Njemačkoj", rekla je Merkel.

Putin, vidljivo ljutit, rekao je da su Pussy Riot antisemitkinje i da nije moguće "podupirati" ih.

Očito je smjerao na akciju nekonformističke skupine Vojna kojoj je pripadala jedna od članica skupine koja je u jednom trgovačkom centru izvela predstavu o vješanju homoseksualaca, židova i useljenika, s jasnim ciljem da provocira.

Merkel je u posjetu Rusiji pratilo osam ministara i desetak poduzetnika koji su sudjelovali na rusko-njemačkim razgovorima u Kremlju na kojima su glavna tema bila gospodarska pitanja, budući da je Njemačka, nakon Kine, drugi trgovački partner Rusije. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter