Merkel predložila održavanje izbora 22. rujna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada kancelarke Angele Merkel zatražila je od njemačkog predsjednika da odredi 22. rujna za datum idućih saveznih izbora, na kojima se nada osvajanju trećeg mandata.

- Nije iznenađenje da njemačka vlada predlaže predsjedniku da nedjelja, 22. rujna 2013., bude datum 18. njemačkih (saveznih) izbora, rekao je Merkeličin glasnogovornik Steffen Seibert na redovitoj konferenciji za novinare.

Merkel se nada da će biti ponovno izabrana za kancelarku najvećeg europskog gospodarstva i većina ispitivanja javnih mišljenja daje njezinom konzervativnom bloku barem deset postotnih bodova više nego najvećoj oporbenoj stranci, SPD-u.

Međutim, nije jasno hoće li ona moći sastaviti vladu sa svojim sadašnjim koalicijskim partnerom Slobodnim demokratima (FDP), koji u većini anketa nisu prošli izborni prag od pet posto potreban za ulazak u parlament.

Merkel, popularna među biračima zbog svog oštrog stajališta po pitanju dužničke krize u eurozoni, mogla bi završiti u velikoj koaliciji s SPD-om, kakva je već bila od 2005. - 2009.

U skladu s ustavom, predsjednik formalno određuje datum izbora koji se ovoga puta trebaju održati u jednu od nedjelja između 28. kolovoza i 27. listopada, otprilike četiri godine nakon posljednjih izbora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter