Merkel pozvala oporbu da podrži fiskalni pakt

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemacka kancelarka Angela Merkel pozvala je u subotu parlamentarnu oporbu da podrži buduci trajni fond za potporu euro zoni (MES) i europski fiskalni sporazum, upozorivši da je "stanje u euro zoni trenutno opet krhko".

Merkel je takoder pozdravila odluku Iraca koji su se sa 60,3 posto glasova na referendumu odlucili za europski fiskalni sporazum.

"Sada je moguce da i mi u Njemackoj ucinimo isto prije ljeta", kazala je kancelarka aludirajuci na ratifikaciju tog sporazuma u njemackom parlamentu. Upozorila je da je stanje u euro zoni ponovo vrlo krhko, posebice se osvrnuvši na "stanje španjolskih banaka".

Takoder je kazala da su za nju MES i europski fiskalni sporazum dvije strane iste medalje.

Irska je jedina zemlja Europske unije koja je organizirala referendum o europskom proracunskom sporazumu, koji predvida stroge mjere štednje, pod prijetnjom sankcija. Pobjeda protivnika sporazuma ne bi sprijecila primjenu teksta, koji treba ratificirati 12 zemalja da bi stupio na snagu, ali bi poslao vrlo negativnu poruku dok u eurozoni traje kriza.

Zemlje koje ratificiraju taj tekst dobit ce pomoc EU ako se nadu u financijskim poteškocama putem Europskog mehanizma stabilnosti, koji ce u srpnju stupiti na snagu. Irska vec koristi plan spašavanja Europskog monetarnog fonda (MMF) i EU od 85 milijardi eura od kraja 2010. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter