Merkel podržava Junckera za predsjednika EK-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u petak u Regensburgu jasno podržala kandidaturu Jeana-Claudea Junckera za predsjedništvo Europske komisije, prvi puta nakon europskih izbora u nedjelju.

- Sve razgovore vodim u vjeri da Jean-Claude Juncker treba postati predsjednik Europske komisije, izjavila je kancelarka na stranačkom skupu.

Merkel su ovog tjedna kritizirali njemački mediji jer nije jasno podržala Junckera kao budućeg predsjednika Europske komisije dok je na čelu liste europskih pučana (EPP) u kojoj su i konzervativci Angele Merkel, koja je ostvarila najbolji rezultat na europskim izborima prošle nedjelje.

EPP je dobio 213 mjesta od 751 u Europskom parlamentu. Predsjednik mora dobiti većinu glasova šefova država i vlada i minimalno 376 glasova u parlamentu.

Juncker nailazi na protivljenje nekoliko konzervativnih čelnika koji drže da je pretjerano europski orijentiran i čovjek prošlosti. To su premijer Velike Britanije David Cameron, Mađarske Viktor Orban, Švedske Frederik Reinfeldt, Nizozemske Mark Rutte i Finske Jyrki Katainen.

Angela Merkel treba 9. i 10. lipnja sudjelovati na mini-summitu u Švedskoj, sa šefovima vlada Nizozemske, Švedske i Velike Britanije za koje se smatra da nisu skloni Junckeru. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter