Merkel podržala Wulffa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemacka kancelarka Angela Merkel u srijedu je podržala predsjednika Christiana Wulffa koji je suocen sa sve vecim pritiskom da podnese ostavku zbog toga što je prijetio glavnom uredniku Bilda, najprodavanijih dnevnih novina, u pokušaju da sprijeci objavljivanje price o njegovu privatnom zajmu uz vrlo nisku kamatnu stopu.

- Kancelarka ima puno povjerenje da ce predsjednik u potpunosti odgovoriti na sva preostala pitanja, rekao je zamjenik glasnogovornika vlade Georg Streiter na konferenciji za novinare, dodajuci da Merkel cijeni predsjednikov rad.

Taj skandal odvlaci pažnju s kancelarkinih nastojanja da se pokuša riješiti dužnicka kriza eurozone. Kriticari govore da skandal baca loše svjetlo na njezinu sposobnost politickih procjena buduci da je upravo ona 2010. zagovarala Wulffov izbor za predsjednika.

Bude li Wulff prisiljen dati ostavku, Merkel ce se suociti s teškom zadacom nalaženja njegova nasljednika kojega bi podržala njezina koalicija desnog centra.

Njemacki predsjednik, cija je funkcija pretežito ceremonijalna, osobno je prošli mjesec nazvao urednika Bilda i prijetio sudskim postupkom ako se objavi prica o pola milijuna eura vrijednom privatnom zajmu koji je digao uz vrlo nisku kamatnu stopu.

Bild je u ponedjeljak potvrdio medijska izvješca da je šef države glavnom uredniku Kaiju Diekmannu ostavio poruku u kojoj prijeti sudskim postupkom, izražavajuci zgražanje zbog namjere da se ta prica objavi.

Wulff je, kako navodi Bild, nekoliko dana poslije nazvao i ispricao se zbog tona i sadržaja glasovne poruke.

Javna televizija ARD javila je u srijedu, pozivajuci se na izvore bliske njemackom šefu države, da Wulff nece dati ostavku unatoc kritikama. Wulffov ured je priopcio da ce predsjednik dati intervju za televiziju tijekom dana.


Podijeli: Facebook Twiter