Merkel odbija ograničiti broj migranata koji ulaze u Njemačku

Sve napore moramo usmjeriti u pronalazak međunarodnog rješenja, Angela Merkel (AFP)
Sve napore moramo usmjeriti u pronalazak međunarodnog rješenja, Angela Merkel (AFP)

Njemačka kancelarka Angela Merkel u petak je na godišnjem kongresu svog ključnog političkog saveznika, Kršćansko socijalne unije (CSU), branila svoj način vođenja migrantske krize, odbacivši prijedloge za ograničavanjem broja tražitelja azila koji ulaze u zemlju.

Kancelarka je u svom govoru ustrajala na međunarodnom rješenju za migrantsku krizu, tj. dugoročno smanjenje broja migranata.

- Ovaj preveliki izazov se mora riješiti na način da ne našteti Europskoj uniji. Ako to želimo, sve napore moramo usmjeriti u pronalazak europskog, međunarodnog rješenja, rekla je Merkel pred više od 1.000 izaslanika okupljenih u Muenchenu.

Merkel je, između ostalog, predložila zaštitu vanjskih granica EU-a i sporazum s Turskom o legalnoj migraciji.

- Ovo je pravi način smanjenja broja izbjeglica, a ne uvođenje nacionalnog limita, koji će nam omogućiti da djelujemo u interesu sviju, dodala je

Bavarski premijer i vođa CSU-a Horst Seehofer je prije njezina govora ponovo iznio prijedlog o ograničenom broju migranata koji mogu ući u Njemačku.

- Kako god na to gledali, nema drugog načina doli određivanja limita ili granice za prihvat migranata, kazao je Seehofer. Izaslanici CSU-a su ranije u petak glasovali za uvođenje ograničenja na prihvat migranata, no nisu kazali o kojem bi se broju radilo

Govoreći odmah nakon Merkel on je ustrajao na ograničenju.

- Čvrsto vjerujemo da s ovako velikim, povijesnim izazovom integriranja izbjeglica u našoj zemlji dugoročno nećemo imati suglasnost ljudi ako se ne dogovorimo o ograničenju za imigraciju izbjeglica, rekao je Seehofer zaradivši veliki pljesak.

Odluka kancelarke u rujnu da otvori njemačke granice za migrante koji bježe pred sukobima u Africi i Bliskom istoku ili su u potrazi za boljim životom izazvala je trvenje u odnosima s koalicijskom partnerom CSU-om

Zadnjih tjedana u Njemačku dnevno ulazi oko 10.000 migranata. Bavarska je pogotovo na udaru velikog broja migranata koji iz južne Europe stižu na Zapad. Prema podacima bavarskog ministra unutarnjih poslova Joachima Herrmanna, od početka godine je u Njemačku ušlo više od 900.000 migranata.

Seehofer je Merkelovu politiku "otvorenih ruku" za izbjeglice više puta nazvao "pogreškom". Vlade saveznih država, ali i volonteri, upozoravaju da su im resursi preopterećeni i da "pucaju po šavovima".

Koalicija CDU-a i CSU-a u posljednje vrijeme bilježi pad potpore u anketama javnog mišljenja. U Bavarskoj sve više jača protuimigrantska stranka Alternativa za Njemačku. Popularnost Merkel pretrpjela je težak udarac zbog migrantske krize. U travnju 75 posto Nijemaca je mislilo da dobro obavlja svoj posao. U istraživanju Infratesta prošlog tjedna to je mislilo samo 49 posto. (Hina/dpa)


Podijeli: Facebook Twiter