Merkel obećala ostanak izbjeglicama koje se integriraju

Angela Merkel (AFP)
Angela Merkel (AFP)

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je na kongresu Saveza njemačkih poslodavaca u Berlinu u utorak perspektivu ostanka u Njemačkoj svim izbjeglicama koje su budu integrirale na tržište rada.

- Oni koji se u gospodarstvu budu pokazali dobrima, treba omogućiti dugotrajan boravak u Njemačkoj, rekla je Merkel obraćajući se sudionicima Dana njemačkih poslodavaca.

Ona je obećala da će vlada učiniti sve kako bi se stvorili preduvjeti za uključivanje izbjeglica u tržište rada.

Njemačka vlada je nedavno donijela paket zakonskih mjera koje omogućavaju bolju integraciju izbjeglica s dugotrajnom perspektivom boravka u Njemačkoj u što spadaju i integracijski tečajevi.

Prije toga je predsjednik Udruge njemačkih poslodavaca Ingo Kramer od politike zatražio napore poput ulaganja u jezične tečajeve kako bi izbjeglice što prije bile spremne za tržište rada.

- Gospodarstvo će učiniti sve kako bi se izbjeglice što brže uključile u tokove na tržištu rada. Ali politika mora učiniti svoje. Sve izbjeglice moraju, što je prije moguće, biti uključene u jezične tečajeve, rekao je Kramer.

On je dodao kako svako četvrto njemačko poduzeće trenutno traga za kvalificiranim radnicima ali je istodobno rekao kako izbjeglice koje dolaze u Njemačku neće moći riješiti taj problem nego da je potrebno dodatno useljavanje kvalificiranih radnika.

Integracija izbjeglica u njemačko tržište rada bila je jedna od glavnih tema najvažnijeg godišnjeg susreta njemačkih poslodavaca.

Merkel je još jednom zatražila od ostalih članica Europske unije više solidarnosti u procesu zbrinjavanja izbjeglica i "pravedniju raspodjelu tereta".

- Slično kao i kad je u pitanju gospodarska i monetarna politika i po pitanju politike prema azilu je nužna potpuna integracija, upozorila je Merkel uoči samita EU-Turska koji se održava ovog vikenda.

Ona je još jednom odbacila zahtjeve iz vlastitih, demokršćanskih redova za djelomičnim zatvaranjem granica.

- Mislim da se problem ne može riješiti na njemačko-austrijskoj granici, rekla je Merkel i ponovila kako treba uložiti više napora za stabiliziranje prilika u regiji.

Prije toga je njezin zamjenik i predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Sigmar Gabriel na istom kongresu najavio da su Njemačka i Francuska osnovale zajednički fond za stabiliziranje država koje graniče sa Sirijom. Fondom od 10 milijardi eura bi se pomagalo Libanonu, Jordanu i Turskoj u zbrinjavanju izbjeglica. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter