Merkel nije za naoružavanje Ukrajine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u utorak da njezina vlada neće naoružavati Ukrajinu za borbu protiv proruskih separatista te da preferira diplomatsko rješenje prijetnjom strožim gospodarskim sankcijama pogorša li se situacija.

"Kao što sam i jučer rekla, Njemačka neće Ukrajini poslati nikakvo smrtonosno oružje", rekla je Merkel na konferenciji za novinare.

"Bavimo se traženjem diplomatskog rješenja, a ministri vanjskih poslova jasno su rekli da će, pogorša li se situacija, biti nužno raditi na daljnjim sankcijama". Sjedinjene Države pak razmatraju mogućnost naoružavanja Ukrajine za borbu protiv separatista koji uživaju rusku potporu, kažu visoki dužnosnici američke vlade, ali dodaju da odluka još nije donesena.

"To se ponovno razmatra", rekao je jedan visoki dužnosnik o razgovorima u administraciji predsjednika Baracka Obame o tome treba li ukrajinskim oružanim snagama poslati oružje za obranu.

"Još se ne zna kako će to završiti", dodao je. Američki državni tajnik John Kerry u četvrtak ide u Kijev na razgovore s ukrajinskim vlastima, a isti dan će se u Bruxellesu sastati ministri obrane NATO-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter