Merkel nakon izbora: Ostajem pri svojoj politici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je neuspjeh svoje Kršćansko-demokratske unije (CDU) i uspjeh desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) na nedjeljnim izborima u tri njemačke savezne pokrajine izravno povezala s izbjegličkom krizom, ali je istodobno najavljeno da se neće odustajati od dosadašnje politike rješavanja ovog problema.

"To je bio težak dan za Kršćansko-demokratsku uniju. Znam da je izbjeglička kriza bila presudna za ishod", rekla je njemačka kancelarka i predsjednica CDU-a Angela Merkel nakon sastanka stranačkog predsjedništva u ponedjeljak. Ona je istodobno ukazala na to da se napetost glede izbjegličke krize smanjuje, ali da konačno rješenje još nije nastupilo.

"Smanjen je broj izbjeglica u Njemačkoj, smanjen je broj izbjeglica u Grčkoj, na dobrom smo putu", zaključila je Merkel.

Ona je istodobno zaključila da smanjeni broj izbjeglica u Njemačkoj nije rezultat zatvaranja granica na tzv. balkanskoj ruti, nego da je primjetan i smanjen broj izbjeglica koje dolaze u Grčku.

Kancelarka za loš rezultat na pokrajinskim izborima okrivila i nesuglasje između stranaka demokršćanske koalicije Unije CDU/CSU po pitanju izbjegličke krize.

"Ove razlike su za birače Unije neizdržive", rekla je Merkel reagirajući tako i na najnoviju kritiku predsjednika bavarsko Kršćansko-socijalne unije (CSU) Horsta Seehofera, koji je u ponedjeljak iznova kritizirao izbjegličku politiku Angele Merkel optuživši je za loš ishod CDU-a na pokrajinskim izborima.

Glasnogovornik: Vlada ostaje na svom stajalištu

Glasnogovornik savezne vlade je prije toga najavio da će koalicija Angele Merkel i dalje ostati pri svom stajalištu  kad je izbjeglička politika u pitanju.

"Savezna vlada će i dalje na unutarnjem i na vanjskopolitičkom planu slijediti svoju dosadašnju izbjegličku politiku", rekao je glasnogovornik savezne vlade Steffen Seibert. Politika prema izbjeglicama i dalje mora biti odraz "temeljnih vrijednosti", kazao je te najavio da će se i dalje ustrajati na europskom rješenju izbjegličke krize.

Vicekancelar i potpredsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Sigmar Gabriel odbacio je promjenu političkih smjernica nakon izbora u tri savezne pokrajine.

"Sigurno je da nećemo popustiti populističkom izazovu", rekao je Gabriel nakon sastanka stranačkog vrha na kojem se analizirao ishod u tri savezne pokrajne na kojima je SPD u jednoj, Porajnju-Falačkoj, zadržao vodeću poziciju ali je u ostale dvije, Baden-Wuertembergu i Saskoj-Anhalt, pretrpio dramatične gubitke.

"Mi ćemo učiniti sve da demokratski centar u Njemačkoj ostane stabilan", rekao je Gabriel.

Predsjednica AfD-a Frauke Petry izjavila je kako smatra da su birači kaznili velike stranke zbog nepoštivanja prava građana na više utjecaja na političke odluke i odbacila pojam "stranke prosvjeda", koji se vezuje uz njezinu stranku, kao nešto negativno.

"Prosvjed je također izraz političke volje i time se mi razlikujemo od ostalih stranaka", rekla je Petry i najavila kako će se založiti za više "direktne demokracije" po uzoru na Švicarsku.

Useljavanje - velik izazov za društvo

Politolog Werner Patzelt je za uspjeh desno-populističkog AfD-a optužio etablirane političke stranke u Njemačkoj. "U Njemačkoj postoji već godinama anti-desni refleks: sve što je desnije od CDU-a je odmah neka vrsta desnog radikalizma. Ignorira se činjenica da je useljavanje i slijedom toga promjena strukture stanovništva velik izazov za naše društvo", rekao je Patzelt u razgovoru za agenciju Dpa.

On je izrazio mišljenje kako su nedjeljni izbori pokazali da se cjelokupna politička središnjica, dakle prije svega stranke vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije, pomakla ulijevo.

"Time je desno od Unije CDU/CSU nastao prazan prostor kojeg je sad ispunila AfD", zaključio je.

Na nedjeljnim izborima za parlamente u saveznim pokrajinama Baden-Wuerttemberg, Porajnje-Falačka i Saska-Anhalt zabilježen je drastičan pad popularnosti stranaka vladajuće koalicije uz istodoban porast popularnosti stranke Alternativa za Njemačku, koja je u dvije savezne pokrajine čak prestigla SPD.

U sve tri savezne pokrajine se očekuje težak proces formiranja vlada zbog promijenjenih odnosa.

U Baden-Wuerttembergu je stranka Zeleni osvojila najviše glasova ali zbog velikih gubitaka dosadašnjeg koalicijskog partnera SPD-a ne može nastaviti dosadašnju zeleno-crvenu koaliciju.

U Porajnju-Falačkoj SPD je ostala najjača stranka ali je dosadašnji partner Zeleni pretrpio velike gubitke, dok je u istočnonjemačkoj pokrajini Saska-Anhalt CDU ostao najjača stranka, ali zbog drastičnog pada popularnost svog dosadašnjeg partnera SPD-a neće biti u stanju nastaviti dosadašnju koaliciju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter