Merkel: Nadam se da će RH poštivati dogovoreno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nadam se da će Hrvatska ispoštovati sve ono što smo dogovorili u Europskoj uniji, izjavila je u ponedjeljak njemačka kancelarka Angela Merkel na svojoj prvoj tiskovnoj konferenciji nakon izborne pobjede. 

Odgovarajući na pitanje novinara hrvatskog RTL-a o tome hoće li ispuniti obećanje i doći u Hrvatsku poslije izbora, Merkel je odgovorila da "prvo mora sastaviti vladu", ali da će rado posjetiti Hrvatsku. 

"Nadam se također da će Hrvatska ispoštovati sve ono što smo dogovorili u EU", upozorila je potom. "Žalim što se neposredno nakon pristupa govori o onome što se ne poštuje striktno i što ponovo pričamo o onome što smo već dogovorili", dodala je Merkel. 

Angela Merkel nije došla u Zagreb 30. lipnja na proslavu ulaska u EU, a službeno je objašnjenje glasilo da joj "nedostaje vremena".

Mediji su naveliko pisali da je razlog nedolaska poruka službenom Zagrebu da ne uvodi ograničenje na primjenu europskog uhidbenog naloga, koje će kasnije postati poznato pod kolokvijalnim nazivom 'lex Perković', po bivšem dužnosniku jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josipu Perkoviću za kojim je Njemačka raspisala tjeralicu zbog navodne upletenosti u ubojstvo emigranta Stjepana Đurekovića.

"Njemačka miljenica"  

Njemački tisak je u ponedjeljak ujutro slavio Angelu Merkel kao "njemačku miljenicu", nakon nadmoćne pobjede na parlamentarnim izborima u nedjelju, premda joj je apsolutna većina izmakla za dlaku.

"Njemačka miljenica", donosi naslovnica dnevnika Berliner Morgenpost, uz fotografiju Angele Merkel sa širokim osmijehom, nakon što je osvojila 41,5 posto glasova birača, po privremenim službenim rezultatima.

Konzervativna stranka CDU "duguje svoj uspjeh ponajprije kancelarkinoj golemoj osobnoj popularnosti", ističe list, a Handelsblatt, časopis poslovnih krugova, ocjenjuje da je ta pobjeda izravna posljedica europske politike koju je vodila zadnjih godina. "Strategija 'dajem da daš' (pomoć europskim zemljama za provedbu reformi) očito se svidjela njemačkim biračima", navodi list.

Konzervativni dnevnik Die Welt govori o "trijumfu Merkel" i ističe čak da je pobijedila "bez svoje stranke".

"Nijemcima se toliko svidjela zato što tiho radi svoj posao, bez ikakve narcisoidnosti i zato što ne ljuti i ne uznemiruje građane", rekao je.

No, njemačke novine ne zaboravljaju da kancelarka još mora sastaviti koalicijsku vladu, a može birati između saveza s velikim suparnikom Socijaldemokratskom strankom (SPD, 25,7 posto) i sa Zelenima (8,3 posto).

Usprkos velikoj prednosti u izbornim rezultatima, pregovori s eventualnim partnerima mogli bi biti neugodni. CDU/SPD ili CDU/Zeleni, "nijedan izbor nije dobar", ističe tjednik lijevog centra Die Zeit na svojoj mrežnoj stranici.

Unutar SPD-a "nitko zapravo ne želi koalirati s Merkel" jer to "ne bi bilo ravnopravno partnerstvo" i "moglo bi se završiti kao i 2009. ili još gore", piše Der Spiegel na svojoj internetskoj stranici, smjerajući na parlamentarne izbore prije četiri godine kada je SPD ostvario najlošiji rezultat nakon rata, nakon sudjelovanja u koalicijskoj vladi s Angelom Merkel.

Što se tiče saveza sa Zelenima, neki pokušaji takva koaliranja na pokrajinskoj razini neslavno su završili. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter