Merkel na udaru kritika zbog velike BMW-ove donacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemačka kancelarka Angela Merkel našla se ovaj tjedan na udaru kritika zbog donacije od 690.000 eura koju je dobila od obitelji koja stoji iza BMW-a u trenutku kada je njezina vlada blokirala europski dogovor o ograničenju emisija CO2 za nove automobile, prenose europski mediji.

Bavarskim BMW-om dominira obitelj Quandt, Johanna i njezino dvoje djece Stefan i Susanne, koji su svaki donirali po 230.000 eura Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU) kancelarke Merkel.

Njemački parlament to je objavio u utorak, a CDU je potvrdio da je novac primio 9. listopada. Po parlamentarnom izvješću, obitelj Quandt odlučila je donirati taj novac još početkom godine, ali je pričekala da prođu parlamentarni izbori, koji su bili 22. rujna, da ne bi na njih utjecala.

Tajming ipak nije pogođen jer se donacija poklopila s intenzivnim pregovorima na europskoj razini o ograničenjima za automobilske emisije CO2, a koje je Njemačka uspjela razvodniti unatoč europskim ekološkim ciljevima.

BMW-ovi automobili, kao i Mercedesovi, imaju natprosječne emisije CO2 u odnosu na francuske ili talijanske automobile. Njemački ministar za zaštitu okoliša Peter Altmaier tražio je dulja prijelazna razdoblja i "veću fleksibilnost" u izračunu automobilskih emisija CO2. To je četvrti put za redom u zadnjih nekoliko godina da je dogovor odgođen.

Zastupnici stranke Ljevica ocijenili su da se kancelarka "prodala" BMW-u, dok je bivši čelnik Zelenih Juergen Trittin na Twitteru napisao da je obitelj Quandt "kupila kancelarkinu klimatsku politiku za 690.000 eura".

Obitelj Quandt tim je povodom priopćila da je velik dioničar u još nekoliko drugih kompanija. "Donacije nisu povezane ni s jednom političkom odlukom", istaknuli su. Takve političke donacije u Njemačkoj su legalne i za njih ne postoje ograničenja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter