Merkel: Moramo učiniti više za unutarnju i vanjsku sigurnost Unije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska unija treba učiniti više kako bi zajamčila i unutarnju i vanjsku sigurnost suočena s opasnošću od terorizma, rekla je u ponedjeljak njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Osjećamo da smo suočeni s islamskim terorizmom, suočeni s građanskim ratom u Siriji, da moramo učiniti više za našu unutarnju i vanjsku sigurnost", rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s talijanskim i francuskim kolegom Matteom Renzijem i Francois Hollandeom.

Merkel je susretom s Renzijem i Hollandeom u Italiji, na nosaču zrakoplova Garibaldi, započela seriju susreta s državnicima zemalja Europske unije u sklopu koje bi se u subotu u Mesebergu pored Berlina trebala sastati i s tehničkim predsjednikom hrvatske vlade Tihomirom Oreškovićem.

Merkel ovaj tjedan putuje u četiri države, a primit će državnike iz još šest zemalja. "Ovaj radni tjedan kancelarke Angele Merkel je u znaku razgovora o Europskoj uniji", rekao je glasnogovornik savezne vlade Steffen Seibert. Razgovori služe za pripremu neslužbenog summita Europske unije koji bi se sredinom rujna trebao održati u Bratislavi.

Uoči radne večere u ponedjeljak, Merkel je kazala da će migrantska kriza s kojom se suočava Europska unija biti jedna od tema večerašnjeg susreta.

Renzi je na press konferenciji naglasio da unatoč Brexitu s Europom "nije gotovo". On  je kazao kako su "mnogi mislili da će nakon Brexita s Europom biti gotovo. To nije slučaj".

Troje čelnika traži načine za pokretanje EU-a nakon šoka koji je izazvao rezultat britanskog referenduma 23. lipnja o izlasku iz Unije.

"Rizik današnje Europe su fragmentacija i podjele", kazao je Hollande. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter