Merkel i Sarkozy spašavaju eurozonu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemacka kancelarka Angela Merkel obecali su u nedjelju u Berlinu da ce do kraja listopada predstaviti sveobuhvatni plan za rješavanje dužnicke krize u eurozoni, istaknuvši svoje jedinstveno stajalište u vezi s potporom bankama, koje, prema strucnjacima, treba dokapitalizirati iznosom koji se krece od 100 do 200 milijardi eura za rješavanje dužnicke krize.

Sarkozy je obecao "konacan, globalan i brz odgovor do kraja mjeseca" kako bi "Europa došla na G20 jedinstvena i s riješenim problemima". Francuska u 2011. predsjeda skupinom G20 koja okuplja najbogatije zemlje svijeta i najveca brzorastuca tržišta. Sastanak na vrhu G20 održat ce se 3. i 4. studenoga u Cannesu na jugoistoku Francuske.

U casu kada kriza duga, osobito grckog, prijeti da ce se prometnuti u bankarsku krizu, Merkel je ustvrdila da su Pariz i Berlin odlucni uciniti sve da bi dokapitalizirali banke i tako osigurali zajmove za gospodarstvo.

Sarkozy je rekao da su se dvije zemlje potpuno usuglasile o tom pitanju, premda mediji pišu da medu njima postoje razlike. "Nema uspješnog gospodarstva bez stabilnih i pouzdanih banaka", kazao je Sarkozy.

Cini se da Francuska i Njemacka zadnjih dana razlicito gledaju na oblike eventualnog korištenja državnog novca za pomoc najslabijim ustanovama. Pariz daje prednost korištenju Fonda za europsku pomoc (EFSF), a Berlin se zauzima poglavito za nacionalna rješenja.

Istaknuvši u više navrata svoje jedinstveno stajalište o raznim aspektima financijske krize, dvoje celnika nije dalo nikakve konkretne informacije. Predložili su "bitne izmjene" u europskim ugovorima u smislu vece integracije eurozone, ne navodeci druge pojedinosti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter