Merkel i dužnosnici EU-a u izbjegličkom kampu u Turskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemačka kancelarka Angela Merkel i vodeći europski dužnosnici stigli su u subotu u izbjeglički kamp uz tursko-sirijsku granicu, želeći dati zamah kontroverznom dogovoru između EU-a i Turske, prenose svjetske agencije. Izaslanstvo se želi upoznati s uvjetima života u kampu Nizipu, domu oko 5000 migranata. Protivnici dovode u pitanje zakonitost sporazuma po kojem se u Tursku vraćaju migranti koji ne dobiju azil u Gr?koj. Tako?er tvrde da Turska nije sigurna zemlja za povratak izbjeglica i migranata.

Merkel je stigla u grad Gaziantep na jugu Turske, uz granicu sa Sirijom. U zračnoj luci dočekao ju je turski premijer Ahmed Davutoglu. U izaslanstvu su i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk te potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans. Merkel je u Njemačkoj suočena sa žestokim kritikama svoje migracijske politike i branila je dogovor s Turskom pred nekim članicama EU-a koje mu se protive.

Do posjeta Turskoj dolazi tri tjedna nakon što je stupio na snagu sporazum između Bruxellesa i Ankare, čiji je cilj smanjiti dolazak ilegalnih migranata u Europu. Sporazum je u početku pridonio značajnom padu broja migranata koji su iz Turske stizali u Grčku, ali nakon kraćeg predaha čamci ponovo stižu na obale grčkih otoka, oko 150 na dan, što pokazuje da je "hermetičko zatvaranje" rute, kako se sada čini, gotovo, priopčila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Turski su dužnosnici ovoga tjedna objavili da neće nastaviti s provedbom sporazuma ako Europa ne održi obećanje o ukidanju viza za građane Turske do kraja lipnja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter