Merkel: Europa je još daleko od rješenja za raspodjelu migranata

(AFP)
(AFP)

Europska unija je načinila "prvi korak" kada je postigla dogovor o raspodjeli 120.000 izbjeglica, ali je još "jako daleko" od konačnog rješenja kojeg nema bez trajnih kvota, ocijenila je u četvrtak njemačka kancelarka Angela Merkel, prenose svjetske agencije.

"Vidjeli smo prvi korak, ali smo još jako daleko od mjesta kamo trebamo stići", ocijenila je Merkel u donjem domu parlamenta, dan nakon summita EU-a, zalažući se za "postojanu proceduru za raspodjelu izbjeglica po zemljama članicama", javlja AFP. EU treba pomoć Sjedinjenih Država, Rusije i bliskoistočnih zemalja u otklanjanju uzroka vala izbjeglica koji žele ući u Uniju, istaknula je, prenosi Reuters. Merkel je kazala da se izbjeglička kriza može riješiti samo ako se otklone uzroci egzodusa. "To se može dogoditi samo uz pomoć naših transatlantskih partnera, Sjedinjenih Država te Rusije i bliskoistočnih zemalja zbog strašne situacije u Siriji", rekla je. Merkel je dodala da je noćašnji dogovor čelnika EU-a o izdvajanju barem 1 milijarde eura za sirijske izbjeglice prvi korak za kojim trebaju doći drugi.

"Sada ovaj znak jedinstva moramo iskoristiti kako bismo išli dalje s pojedinim pitanjima", dodala je. Njemačka će u 2015. primiti između 800.000 i milijun tražitelja azila, što je rekord za tu zemlju i za Europu. Dok je Mađarska na meti kritika zbog odnosa prema migrantima koji preko njezina teritorija žele ući u Njemačku i zbog podizanja ograde na granici, Merkel je podsjetila na glavna načela EU-a: "EU je zajednica vrijednosti, prava i obveza", naglasila je, "u Europi vrijede minimalni kriteriji za prihvat i postupanje s izbjeglicama te za procedure traženja azila, što se ne događa uvijek na granicama EU-a". Merkel je usto izrazila zadovoljstvo zbog najave otvaranja sabirnih centara ("hotspots") u Grčkoj i u Italiji, kamo stiže većina izbjeglica, gdje će se registrirati i izbjeglice odvojiti od ekonomskih migranata. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter