Merkel dolazi u Zagreb 30. lipnja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gornji dom njemačkog parlamenta Bundesrat jednoglasno je u petak ratificirao Zakon o pristupnom ugovoru između Hrvatske i Europske unije, čime je dovršena parlamentarna procedura njegove ratifikacije u Njemačkoj, posljednjoj članici EU-a koja je potvrdila članstvo Hrvatske u Uniji od 1. srpnja ove godine. Na sjednici Bundesrata bio je i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko koji je zahvalio Njemačkoj na stalnoj potpori hrvatskom putu u EU.

Iz Vlade nisu još objavili tko će od stranih državnika 30. lipnja doći u Zagreb na proslavu ulaska hrvatske u Europsku uniju, ali neslužbeno doznajemo da će među njima biti njemačka kancelarka Angela Merkel, vjerojatno najmoćnija europska političarka. Neće se dugo zadržati u Hrvatskoj, svega nekoliko sati i bit će na večeri za uzvanike u Klovićevim dvorima, te sudjelovati u zajedničkom fotografiranju na Markovom trgu, ali njezin dolazak sigurno ima posebnu važnost.

Naročito s obzirom na to da su upravo iz Njemačke najviše odašiljane poruke da Hrvatska, unatoč tome što je završila pregovore i potpisala pristupni sporazum, nije još spremna za punopravno članstvo u Uniji. Posljedica je toga i činjenica da je Njemačka zadnja članica EU koja ratificirala hrvatski sporazum. Prije dvadesetak dana to je učinio donji dom, Bundestag, a danas će proces biti završen potvrđivanjem u gornjem domu njemačkog parlamenta, Bundesratu, u prisustvu predsjednika Sabora Josipa Leke.

Zadnji je put Angela Merkel boravila u Zagrebu u kolovozu 2011. godine, u službenom posjetu tadašnjoj premijerki Jadranki Kosor.

Bundestag je 16. svibnja, s 583 glasa za, niti jednim protiv i šest suzdržanih, ratificirao hrvatski pristupni ugovor. Međutim, u Njemačkoj nije jenjavala rasprava o svrsishodnosti proširenja Unije, koja se i u sadašnjem obliku suočava s velikim problemima. Nedavno je visokotiražni tabloid Bild prognozirao da će Hrvatska biti "sljedeće groblje naših milijardi".

Zbog svega navedenog, dolazak njemačke kancelarke, koliko god kratak bio, nije tek ispunjavanje protokolarne obveze. (D. CIGLENEČKI, I. FRLAN/NL, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter