Merkel: Branit cu euro, ali nužna je disciplina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemacka kancelarka Angela Merkel obecala je u petak braniti euro koji je, prema njezinoj ocjeni, jaci od bivše njemacke marke, ali je ponovno iskljucila izdavanje zajednickih obveznica eurozone upozorivši pritom da je pred Europljanima maratonski dug i težak put da bi vratili vjerodostojnost.

- Rješenje dužnicke krize je proces i taj ce proces potrajati godinama, rekla je Merkel u govoru njemackim zastupnicima.

Merkel je pozvala na dugorocni pristup u cilju ucvrcivanja fiskalne integracije u eurozoni naglasivši nužnost proracunske discipline. Istodobno je iskljucila mogucnost da Europska središnja banka masovno tiska novac po uzoru na americke Federalne rezerve (Fed).

- ECB ima zadacu drukciju od americkog Feda ili engleske središnje banke, rekla je.

Merkel je iskljucila izdavanje zajednickih obveznica eurozone kao izlaz iz krize, kazavši da bi to kršilo njemacki ustav. Umjesto toga pozvala je na vecu kontrolu nacionalnih proracuna, što bi trebalo ugraditi u izmjene europskih ugovora, te racionalnije korištenje europskog fonda za spašavanje posrnulih gospodarstava da bi se stabilizirala tržišta.

Sueddeutsche Zeitung objavio je da je Merkel suglasna s time da ECB intervenira pojacanim otkupom obveznica ugroženih clanica eurozone, što bi bilo prijelazno rješenje dok se ne postigne proracunska kontrola.

- Proracunska disciplina i proracunska kontrola kljucne su za fiskalnu uniju koja ce djelovati prema strogim propisima, i to barem za eurozonu, jer propisi se moraju poštovati, porucila je u petak njemacka kancelarka i dodala: "Poštivanje propisa mora se kontrolirati, a nepoštivanje se mora kažnjavati".

Središnji element te "unije stabilnosti" koju Njemacka zagovara bit ce novi plafon europskog zaduživanja, rekla je kancelarka. Svoje europske partnere Merkel želi uvjeriti da je potrebno promijeniti europske ugovore da bi se u njih ugradila proracunska disciplina.

I francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u cetvrtak je obecao "više discipline i više solidarnosti", te je priznao da je njegova zemlja takoder zadužena.

Europski partneri trebaju u Bruxellesu održati sastanak 8. i 9. prosinca koji bi trebao biti kljucan u etapi za suzbijanje širenja dužnicke krize.


Podijeli: Facebook Twiter