Merkel: Ako propadne euro, propada i Europa

Angela Merkel (BELGA PHOTO THIERRY ROGE)
Angela Merkel (BELGA PHOTO THIERRY ROGE)

Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je izjavila da će propast eura značiti i propast Europe te je pozvala na kompromis u trenutku kad se strahuje od izlaska Grčke iz monetarne unije.

"Ako propadne euro, propast će i Europa", rekla je kancelarka pred članovima svoje konzervativne stranke u Berlinu, prvi put o tome javno govoreći nakon neuspjelih pregovora održanih između Grčke i njezinih vjerovnika tijekom vikenda u Bruxellesu.

"Ako izgubimo sposobnost da pronađemo kompromis u ovome, Europa je izgubljena", kazala je. Njezin glasnogovornik Steffen Seibert u ponedjeljak je na redovitoj konferenciji za novinare kazao kako je kancelarka spremna na ponovne pregovore sa svojim grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom ukoliko on to bude želio, piše AFP. Francuski predsjednik Francois Hollande danas je izjavio da je njegova zemlja i dalje sklonija ponovnom dijalogu između Grčke i njezinih vjerovnika te je ocijenio da je sporazum još uvijek moguć unatoč prekidu pregovora tijekom vikenda.

"Francuska je i dalje na raspolaganju i za to da se dijalog nastavi. Danas još uvijek postoji mogućnost za postizanje sporazuma, a sutra će ovisiti o odgovoru Grka na referendum", rekao je nakon sastanka s glavnim ministrima svoje vlade. Rusija je zabrinuta da će grčka kriza imati negativne posljedice za cijelu Europsku uniju, objavio je u ponedjeljak Kremlj, a prenosi Reuters. "Moskva prati izbliza razvoj događaja u EU-u u kontekstu financijske krize u Grčkoj", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. "Zabrinuti smo zbog mogućih negativnih posljedica koju bi ta kriza mogla imati za cijeli EU", kazao je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter