Prvi Merkat slow fooda u organizaciji udruge Istarski eko-proizvod i restorana Kantina u petak je, unatoc prohladnom vremenu, privukao brojne zaljubljenike u zdravu prehranu, koji su mogli degustirati, ali i kupiti ekološki uzgojeno povrce Nenada Kuftica, ukiseljeno ili svježe te prirodno pripremljene marmelade od mušmula ili smokava.
Jakob i Sanja Turnšek s bio-farme pored Umaga nudili su prirodni sok od grožda, lavandino ulje i hidrolat, ali i ekološki uzgojene pir i raž te svježi integralni kruh. Bilo je tu i ponajboljih istarskih maslinovih ulja i vina, a Kantina je za degustaciju spremila slatke i slane zalogaje pripremljene od domacih proizvoda.
Kako smo saznali od samih proizvodaca, interes za ekološki uzgojenim namirnicama i preradevinama sve je veci, no za sada tek na razini zanimanja. Ipak, vele nam, i to se polako mijenja nabolje pa se takvi proizvodi sve više i koriste u svakodnevnoj prehrani.