Merikani pohvalili urednost Labina


Gradonačelnik Tulio Demetlika i predsjednik Gradskog vijeća Valter Poropat jučer su priredili tradicionalni godišnji prijem za predstavnike iseljeničkih klubova iz New Yorka "Istru", Klub žena "Istra" i "Rudar". Zahvalili su im za dugogodišnju izvrsnu suradnju s Gradom te njegovanje i promoviranje kulture, tradicije i specifičnosti svoga zavičaja u zemlji u kojoj žive i rade.

- U zadnje vrijeme ne dobivamo od vas puno zahtjeva za rješavanje problema, što znači da smo ih većinu tijekom naše dugogodišnje suradnje riješili, istaknuo je Demetlika.

- Posebno me razveselila me vijest da ste osnovali klub žena jer je to još jedan korak u očuvanju domaće riječi, pjesme, plesa, kuhinje i običaja uopće. Veliko je bogatstvo što se vaša djeca rođena u Americi mogu formirati u takvog okolini, kazao je Poropat.

Iseljenici su općenito hvalili čistoću i urednost grada, ali i ukazali na moguća poboljšanja te progovorili o svojim problemima. - Drago mi je da uvijek kada dođemo u grad naiđemo na prijateljski doček. Naša djeca rođena u Americi osnovala su svoje obitelji i više ne žive s nama u Astoriji. Mi ih pokušavamo dobiti natrag, ali to teško ide, kazao je Gvido Bastijanić, potpredsjednik Kluba "Rudar".

- Mi žene nastojimo se držati skupa i nastaviti tradiciju naše Istre. Moja dva sina jako vole Istru i na to sam ponosna. Voljela bih da nam Grad pomogne kada dođemo izvaditi neke dokumente jer mi bi htjeli ovdje ulagati, ali nemamo "chance" za to, kazala je Elda Zupičić, potpredsjednica Kluba žena "Istra".

- Mi nestrpljivo čekamo da se otvori Istarski kulturni centar u New Yorku, kojega je počeo opremati Ivan Jakovčić dok je bio župan. To će jako puno značiti za nas, Istru i Hrvatsku jer će nam se pridružiti i Amerikanci. Bit će izloženo naše ulje, vino, tartufi i turističke reklame i svi ćemo imati koristi od toga, kazala je Gracijela Duras. (R. SELAN) 


Podijeli: Facebook Twiter