Mercepova obrana traži svjedocenje Jarnjaka i Šeksa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši savjetnik u MUP-u Tomislav Mercep (60) odbacio je danas na pocetku sudenja na zagrebackom Županijskom sudu optužbu da je kao zapovjednik Pricuvne postrojbe MUP-a odgovoran za nezakonita uhicenja, mucenja, zlostavljanja i ubojstva civila sa zagrebackoga, kutinskoga i pakrackog podrucja 1991. godine.

Prije samog pocetka sudenja, Mercepa je zbog njegovih zdravstvenih problema pregledao sudski medicinski vještak, koji je ustvrdio da je sposoban za pracenje sudenja.

Tomislav Mercep izjasnio se kako se ne smatra krivim za niti jednu tocku optužnice. Obrana je zatražila, izmedu ostalog i ispitivanje Ivana Jarnjaka, Ivana Vekica, Josipa Perkovica, Vladimira Šeksa i Smiljana Reljica te je zatražila da se dokumentacija što su u sudskom spisu nalazi na cirilici prevede na latinicu odnosno na hrvatski jezik.

Prije sedam mjeseci, protiv Tomislava Mercepa optužnicu je podiglo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu. Iako je podizanjem optužnice istraga dovršena, Mercep je ipak zadržan u pritvoru, jer se za ratni zlocin, prema odredbama starog Zakona o kaznenom postupku, osobu može zadržati u pritvoru i zbog teških okolnosti kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret.

A okolnosti zlocina u Pakrackoj poljani, poznato je odavno, najkasnije od intervjua policijskog rezervista Mira Bajramovica Feralu koncem devedesetih godina, doista su teške, pa makar Mercepu u najgorem slucaju prijetilo svega dvadeset godina zatvora, jer mu se sudi po njemu povoljnijem ondašnjem krivicnom zakonu. Mercep, treba li isticati, odbacuje optužbe da je odgovoran za ratne zlocine.

Kako tvrdi Županijsko državno odvjetništvo, Mercep je, kao zapovjednik pricuvne postrojbe MUP-a smještene u Pakrackoj poljani, odgovoran za ubojstva 43 osobe, nestanak još tri, te mucenje i zlostavljanje još šest preživjelih. Iz optužnice proizlazi da je Mercep osobno nalagao MUP-ovim rezervistima, u medijima kolokvijalno prozvanim »mercepovcima«, hapšenja, mucenja, pa i ubojstva pojedinih civila.

Na popisu 43 žrtve nalaze se i ubijeni clanovi obitelji Zec, koje su 1991. godine ubili MUP-ovi rezervisti. Supružnici Mihajlo i Marija, te njihova malodobna kci Aleksandra ubijeni su u prosincu 1991. godine, a ubojice su vrlo brzo uhvacene. Medutim, unatoc priznanjima, zbog proceduralnih pogreški su svi pušteni na slobodu.

Zbog moždanog udara kojeg je doživio prije nekoliko godina, Mercep može pratiti sudenje uz cešce prekide kracim odmorima. Za vrijeme procesa uz njega ce neprekidno biti lijecnik, a prije svakog odlaska na sud pregledat ce ga medicinski vještak. (A. RAIC-KNEŽEVIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter