Mercator, Konzum, Tisak - rekordni dug dobavljačima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najveće tvrtke iz sektora trgovine, njih 26, svojim dobavljačima duguju gotovo 884 milijuna kuna u neplaćenim računima čiji su rokovi naplate već istekli. Pokazao je to nadzor Ministarstva financija koje je krenulo u jaču provjeru poštovanja Zakona o predstečajnoj nagodbi i financijskom poslovanju, čije odredbe previđaju rokove plaćanja od 60 dana.

Prema podacima što ih je Ministarstvo financija dobilo od trgovačkih lanaca u najvećem broju slučajeva rokovi plaćanja prekoračeni su za najviše 30 dana. Riječ je o ukupno 608 milijuna kuna, što praktički znači da za te obveze, ako uskoro budu plaćene, vrijedi rok od 90, a ne 60 dana. 

Na listi onih koji imaju najviše računa koji nisu plaćeni u zakonski zadanim rokovima vodi Mercator Hrvatska s čak 309 milijuna kuna. Uz neplaćene obveze ima i 342 milijuna kuna obveza prema dobavljačima koje još nisu dospjele na naplatu.

Što se trgovačkog dijela Agrokora tiče, njegov je Konzum skupio 158 milijuna kuna dospjelih, a neplaćenih obveza prema dobavljačima, od čega je 97 milijuna kuna vezano uz račune gdje su rokovi probijeni za 30 dana. Uz to Konzum ima i gotovo milijardu kuna obveza koje još nisu dospjele na naplatu. Dobar dio njih vjerojatno je u obliku kredita.

I Agrokorov Tisak ima 131 milijun kuna dospjelih a neplaćenih obveza s time da je prema sadašnjim podacima oko 120 milijuna kuna s rokom prekoračenim do 30 dana. Iznad sto milijuna kuna neplaćenih a dospjelih obveza ima još jedino splitski Tommy, dok su riječke Plodine probile rokove plaćanja za račune vrijedne 81 milijun kuna, a gotovo cijeli taj iznos zasad je pokriven s najviše 30 dana kašnjenja.

K tome, kad se zbroje rezultati svih 26 trgovačkih lanaca rashodi su im bili za 343 milijuna kuna veći od prihoda, pa ispada da je djelatnost trgovine u Hrvatskoj neisplativa, iako se svaki dan otvara jedan novi centar ili lanac. Zato će poreznici zatražiti podatke i od matičnih kuća tih lanaca u inozemstvu, kako bi se vidjelo je li taj minus rezultata poslovanja u Hrvatskoj ili je pak posljedica transfernih cijena, odnosno načina poslovanja s tvrtkama-maticama. (J. MARIĆ/NL)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU

Inspekcijski nadzor u Konzumu i Tisku
Iz Tiska i Konzuma izvijestili su da od 2. rujna u tim tvrtkama traje inspekcijski nadzor Uprave za financijsko upravljanje Ministarstva financija, vezano uz primjenu Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, te navode da dosad nisu zaprimili zapisnike o utvrđenim činjenicama.

Priopćenjima su reagirali na pisanje nekih medija da spadaju među trgovačke lance s najvećim dospjelim neplaćenim obvezama prema vjerovnicima. Napominju da su nakon 1. srpnja, kada je zakon promijenjen, poduzete dodatne mjere na usklađivanju njihovog financijskog poslovanja s odredbama tog zakona.

Iz Konzuma navode da su njihove dospjele obveze manje od jedan posto godišnjih prihoda tvrtke, da su regulirali svoje odnose s dobavljačima, a u nadzoru uočena odstupanja da su rezultat objektivnih razloga i da će ih ukloniti u najkraćem roku. Ističu da su sve obveze prema zaposlenima te korisnicima fiskalnih i parafiskalnih fondova podmirili u rokovima dospijeća ili ranije.

Isto tvrde i iz Tiska, dodajući da podaci o visini njihovih dospjelih obveza prezentirani u medijima u značajnoj mjeri odudaraju od stvarnog stanja. Tisak je, tvrde, uredno regulirao odnose s dobavljačima, a 30 milijuna duga, što predstavlja manje od 1 posto godišnjeg prihoda društva, uredit će se u najkraćem roku, poručuju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter