Menta smiruje živce, a lipa lijeci prehladu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ljekovita svojstva raznih vrsta cajeva poznata su od davnina. Nekada su se bolesti lijecile iskljucivo cajevima i ostalim pripravcima od bilja. Danas imamo lijekove, a cajevi su dobili pomocnu ulogu u lijecenju bolesti.

Svakodnevne tegobe možete ublažiti odabirom prave vrste caja. Najbolje ga je piti bez ikakvih dodataka, a ako to ne možete, dodajte med i limun, ali tek kad se malo ohladi. Naime, med i limun gube svoja svojstva kada ih stavite u kipucu vodu. Evo nekoliko preporuka.



Menta
Osim što ima ugodan miris i okus, caj od mente ima brojna ljekovita svojstva. Vrlo je ucinkovit kod lijecenja prehlade, a pomaže i kod probavnih tegoba jer smiruje želudac i crijeva. Menta zaista blagotvorno djeluje na živcani sustav pa se preporucuje razdražljivim i anksioznim ljudima, zbog cega pomaže i kod glavobolje i mucnine.

Zeleni caj

Zeleni caj potjece iz Kine, a ima snažna antioksidativna svojstva. Smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih žila, karcinoma i brojnih drugih kronicnih oboljenja. Zeleni caj olakšava probavu, a blagotvorno djeluje i na kožu. Mnogi ga smatraju najzdravijim cajem na svijetu koji može sprijeciti nastanak brojnih bolesti. Osim toga, sadrži kofein pa se koristi i kao stimulans.



Aloe vera

Još u starom Egiptu koristili su aloe veru kao lijek, a smatrana je i eliksirom dugovjecnosti. Indijanci su pak njome lijecili rane, glavobolje i artritis. Aloe vera ima brojna ljekovita svojstva, a posebno pomaže kod tegoba s probavom i želucem. Koristi se i za ublažavanje tegoba kod artritisa, psorijaze i ekcema. Caj od aloe vere preporucuje se za jacanje imuniteta, a ima i protuupalno djelovanje.

Kopriva

Caj od koprive od davnina se koristi u lijecenju upala mokracnih putova i bubrežnih bolesti. Kopriva ima velike kolicine kalija koji je prirodni diuretik, ali i željezo koje pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Caj od koprive procišcava krv i potice obnovu stanica, a preporucuje se kao lijek za problematicnu kožu.



Kamilica

Caj od kamilice na našim se prostorima najcešce upotrebljava kao lijek za sve tegobe jer opušta, dobar je za probavu, ublažava bol, smanjuje osip, a pomaže i kod grceva. Zbog svojih svojstava poboljšava izgled kože, a kosu cini zdravijom i cvršcom. Žene cesto koriste kamilicu za ublažavanje menstrualnih tegoba.

Lipa

Caj od lipe takoder se cesto koristi u našim krajevima. Poznato je da pruža veliku pomoc kod prehlade, gripe i nadraženog grla. Koristi se i kao prirodni lijek protiv nesanice, a dobar je i za smirenje jer opušta živce, pa se preporucuje ljudima koji su izloženi psihickim naporima. Caj od lipe treba se umjereno konzumirati jer prevelike kolicine mogu izazvati srcane tegobe.


Podijeli: Facebook Twiter