Menem osloboden optužbi za šverc oružja u RH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši argentinski predsjednik Carlos Menem, sadašnji senator, osloboden je optužbi za krijumcarenje oružja u Hrvatsku i Ekvador, objavio je sud u Buenos Airesu.

»Carlos Menem je osloboden« nakon trogodišnjeg procesa, rekao je jedan sudac. Tužiteljstvo je tražilo osam godina zatvora.

Ostalih 17 osoba kojima se sudilo uz Menema, medu kojima su bivši suci, umirovljeni vojnici i proizvodaci oružja takoder su svi oslobodeni.

Menem je bio optužen da je izmedu 1991. i 1995. potpisao tri tajne uredbe kojima se odobrava prodaja oružja Venezueli i Panami, ali cije su pravo odredište bili Ekvador i Hrvatska. Obje su zemlje u to vrijeme bile pod medunarodnim embargom na uvoz oružja. Potpisivanjem triju predsjednickih uredbi Menem je odobrio prodaju 6.500 tona oružja (pušaka, topova, protutenkovskih projektila i streljiva) u vrijednosti od 123 milijuna dolara.

On kaže da je potpisao ukaze o prodaji oružje Venezueli i Panami ali da nije znao niti mogao kontrolirati kamo je oružje poslano nakon toga. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter