Mendule nisu smjele pjevati u crkvi u Funtani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Clanice vrsarskog ženskog pjevackog zbora Mendule krajem svibnja otvorile su sezonu Kulturnog ljeta u Funtani, ali za razliku od prijašnjih godina, kada su koncert održavale u župnoj crkvi sv. Bernarda, ove im godine to nije bilo dozvoljeno, vec su svoj nastup morale odraditi na trgu ispred crkve.

Kako nam se požalila jedna od clanica Mendula, vec godinama nastupaju na otvorenju ili u sklopu programa Kulturnog ljeta koje organizira funtanjanska Turisticka zajednica, ali ove godine dan prije koncerta, na dan generalne probe, doznale su od voditelja zbora da im župnik Sergije Jelenic nece dozvoliti nastup u crkvi jer je navodno rekao da program koji izvode nije prikladan za crkvu.

- Ova im je odluka tim više neshvatljiva jer su isti program izvodile nedavno u povodu otvorenja kulturne sezone u Vrsaru u bazilici sv. Marije od Mora, a slican program izvodile su i ranijih godina u istoj funtanjanskoj župnoj crkvi koja im je ove godine ostala zatvorena.

Da je do problema oko nastupa u crkvi sv. Bernarda došlo zbog programa, potvrdila nam je direktorica TZ-a Ana Milohanovic-Cehic.

- Vec godinama se u župnoj crkvi održavaju koncerti u sklopu Kulturnog ljeta. U posljednjih nekoliko godina promijenilo se pet župnika i mogu reci da smo uvijek dobro suradivali. Sadašnjem velecasnom smo, kao i do sada, dostavili program Kulturnog ljeta, od cega se oko pet koncerata održava u crkvi. Programe je dostavio biskupiji, odnosno njihovoj Komisiji za odobravanje programa. Za koncert je župnik od Mendula tražio da izmijene neke od pjesama u programu jer nisu sakralnog, nego svjetovnog karaktera. Mendule su i lanjskih godina s gotovo istim programom nastupale u crkvi. Nismo htjeli odustati, ali župnik nije dao da se koncert održi u crkvi, pa su Mendule te veceri nastupile ispred crkve s malo kracim programom, veli direktorica TZ-a koja nam je proslijedila i "sporni" program.

Milohanovic-Cehic dodaje da Mendule koncerte u župnoj crkvi u Funtani izvode zadnjih sedam-osam godina, a ove su godine, veli, primjedbe bile na pjesmu "Balun" Bruna Krajcara i strane pjesme - "Flying free" Dona Besiga i "What a Wonderful World" Sama Cokea, za koje je župnik tražio da se dostave note i rijeci.

Zbog cega se koncert Mendula nije mogao održati u crkvi, je li problem bio u programu i zašto, upitali smo Sergija Jelenica, koji je u kolovozu imenovan župnikom u Funtani, a od kraja lanjske godine i vršiteljem dužnosti kancelara porecko-pulske biskupije.

"U ugovoru s organizatorom koncerta stoji izricito da 'sadržaj programa koji se izvodi u crkvama treba biti u skladu sa instrukcijom Kongregacije za bogoslužje o održavanju koncerata u crkvama'. U konkretnom slucaju to znaci da je crkva predvidena samo za glazbu duhovnog nadahnuca, dok se crkva može koristiti i za drugu ozbiljnu glazbu koja medutim treba biti u skladu sa dostojanstvom crkvenog prostora. Ove uvjete moraju zadovoljiti takoder djela koja se eventualno budu izvodila kao dodatak koncertu.", odgovorio je izmedu ostalog Jelenic. (Piše Vedrana HABEREITER)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter