Memorijalni centar Mate Parlova čeka sredstva

Mate Parlov bio je europski, svjetski i olimpijski prvak u boksu
Mate Parlov bio je europski, svjetski i olimpijski prvak u boksu

Odlukom gradonačelnika Borisa Miletića, Grad Pula dodijelio je Udruzi "Mate Parlov" gradski poslovni prostor u prizemlju Carrarine 4 (bivši Krigla bar), površine gotovo 152 četvorna metra, i to za obavljanje djelatnosti od interesa za Pulu.

Prostor je toj udruzi, koju je osnovala obitelj proslavljenog pulskog boksača, dodijeljen bez naknade, na deset godina, ne bi li se ondje uredio memorijalni centar "Mate Parlov", u čast najvećem hrvatskom sportašu u 20. stoljeću.

Ova ideja potekla je na inicijativu obitelji Parlov još krajem prošle godine, a u centru bi se predstavio rad i rezultati europskog, svjetskog i olimpijskog prvaka. Kako je na put prema osvajanju svih titula Mate Parlov kretao iz Pule, Grad je želio na ovakav način odati dostojno priznanje, nakon što je već ranije njemu u čast Dom sportova dobio ime "Mate Parlov".

Idejno rješenje već je izradio Željko Burić iz Studija Fabrika. No, unatoč ovim prvim koracima, od centra još neko vrijeme neće biti ništa. Centar je, po tom idejnom rješenju, trebalo urediti stvarima iz boksačeve karijere, u dokumentarnoj verziji, s mnoštvom fotografija s mečeva, videozidom na kojem bi se vrtjele sekvence od početka njegove uistinu bogate karijere, a u prostoru je navodno trebala biti i suvenirnica.

Razlog što zasad još neće biti ništa od uređenja memorijalnog centra su financije, navodi Matina supruga Laura Parlov.

- Nisam u mogućnosti uložiti dva, tri milijuna kuna za uređenje tog prostora u memorijalni centar kakav je zamišljen. Treba puno sredstava jer valja napraviti krov, struju, vodu… Najspornije je što po ugovoru taj prostor treba urediti u roku od godinu dana, a odakle osigurati tolika sredstva tako brzo, pita se Parlov.

U nekoliko je navrata stoga istaknula da ne može sklopiti ugovor o korištenju prostora s Gradom zbog tog roka za uređenje. (piše G. ROJNIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter