Memorijalna utrka od Metisa do Cukona

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

U nedjelju 27. kolovoza održat će se memorijalna utrka za Antonija Cukona, 14-u godinu za redom. Riječ je o utrci u kojoj nema pobjednika, već samo trkača, mahom "Cukijevih" prijatelja, ponajviše iz njegovog kluba Maraton Uljanik, a stignu i Rovinježi, pa čak i prijatelji iz cijele Hrvatske, kojima je cilj evocirati uspomenu na preranog poginulog mladića Antonija Cukona, koji je nastradao u Brodogradilištu Uljanik radeći za Metis.

Policijska pratnja

Njegov otac Miljenko otad svake godine organizira memorijalnu utrku koja se trči od podružnice Metisa (kod Konzuma u Šijani) do Cukoni (Cokuni), odnosno do Mutvorana, gdje je Antonio pokopan. Tako će biti i ove godine, osim što će dionica umjesto dosadašnjih 17 kilometara biti nešto duža i iznositi 21 kilometar, poput polumaratona.

- Start je u nedjelju u 7.30 sati u Metisu. Trči se glavnom cestom prema Loborici, gdje će biti pauza i okrijepna stanica s vodom. Potom ćemo nastaviti dalje prema Marčani i potom skrenuti udesno prema Magdaleni i dalje prema Dugoj Uvali, a na omanjem kružnom toku skrenut ćemo prema Krnici, na takozvani Krnički ulaz, a riječ je o maloj asfaltnoj cesti koja vodu za Cukone oko starog Mutvorana, naselja starog četiri tisuće godina. Potom ćemo se opet vratiti u Cukone i to je tih 21 kilometar, rekao nam je Miljenko Cukon.

Kako je nadalje istaknuo, trči se samo po asfaltu, u pratnji će trkačima biti i šest, sedam biciklista te isto toliko motociklista, a osigurana je i policijska pratnja.

Domjenak u Cukonima

- Očekujem 60-ak trkača za koje je osigurana medalja i prigodna majica, ali dobrodošli su svi koji žele trčati s nama. Pritom želim naglasiti da ne moraju svi trčati 21 kilometar i da im to bude faktor zašto ne žele doći jer ćemo mi u pratnji imati i nekoliko automobila koji će skupljati trkače koji putem odustanu ili jednostavno procijene da im je dosta stići do Loborike. Kadgod procijene da im je dosta mogu sjesti u automobile koji će ih odvesti do Cukona, rekao je Miljenko.

A u Cukonima će uslijediti prava gastro fešta u režiji Miljenkovog brata, inače kuhara, koji će za sve sudionike pripremiti razna jela od mesa i ribe, salate, slastice. Sve će biti posluženo na švedskom stolu i trkači će se moći sami poslužiti, a uz prisjećanje na nikad prežaljenog Antonija i na odrađene utrke, i ovaj će se put planirati i iduća, jubilarna 15. utrka u 2018. godini. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter