Memorijal P. Stanković: Ne može bez barbanskog balona

Antonio Maurić na roženici i Aleks Pavlić na harmonici izveli 'Barbanski balon'
Antonio Maurić na roženici i Aleks Pavlić na harmonici izveli 'Barbanski balon'

Domaćom kantom i besedom okončan je u subotu 4. memorijal Petra Stankovića "Barban u srcu" koji se od četvrtka održavao u čast barbanskom kanoniku, polihistoru, piscu, istraživaču rođenom prije 243 godine. U sportskoj dvorani Osnovne škole Jure Filipovića pred brojnim su uzvanicima i roditeljima nastupili učenici barbanske osmoljetke, učenici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova u Puli - područno odjeljenje Barban i članovi KUD-a Barban.

Pravu poplavu ovacija izmamili su Antonio Maurić na roženici i Aleks Pavlić na harmonici izvodeći "Barbanski balon", bez čega ne može proći ni jedna prava domaća fešta.

Otvorili su plesarini KUD-a Barban sa "Šetepaši" i "Polkom", a Zbor OŠ Jure Filipovića izveo je, pod dirigentskom palicom Ester Marin i uz klavirsku pratnju Tee Mužić, tradicionalnu "Ča je more". Kasnije su zboraši otpjevali i "Oj divojko" koju je publika popratila s oduševljenjem.

Nastupe učenika glazbene škole, s izvedbama "Mali psić" i "Pjetlić moj" D. Markovića, započela je mala Marija Moreno Biškup (1. razred) na violini. Klara Moreno Biškup (1. razred) na klaviru je, pak, odsvirala "Sonatinu" J. Vanhale. Filip Grgorinić (4.) na harmonici je izveo Hörnov "Bolero", Mirko Grgorinić (3.) na klaviru Burgmüllerovu "Arabescu", a Ivan Licul (3.) na harmonici Žilinskijevu "Polku". Učenik 4. razreda Rikardo Stojkovski odsvirao je na klaviru Burgmüllerov "Unshculd", Leonard Rojnić (4. razred) na harmonici Türkov "Bouree", a Iva Verbanac (4.) na harmonici Dowlaszovu "Sonatinu minimu". Posebno je zanimljiva bila četveroručna izvedba na klaviru Bellijeve "Il canto del pescatore" koju su uvježbali Mirko Grgorinić i Rikard Stojkovski. Pavlić, Stojkovski i Rojnić izveli su pak popularnu "Zoricu". Na koncu je nastupio i orkestar Područnog odjeljenja iz Barbana s profesorom Milanom Grbićem kao solistom, a kojim je dirigirao profesor Valter Išić.

S posebnim oduševljenjem voditeljica Nives Trošt najavila je Gianlucu Draguzeta, mladog domaćeg pjevača, MIK-ovca, koji se predstavio vlastitim pjesmama, ali i evergrinima.

Između pjesme i plesa, osnovnoškolci su recitirali izabranu poeziju. Tako je Nina Doblanović govorila "Delat ću brajde" Daniela Načinovića, Mirko Grgorinić "Zimu" od Mate Balote, Ana Paus "Na selu" od Marka Ivana Pekice, Ana Verbanac "Z bukalete nagnut" od Denisa Kontošića, Leana Vale "Beside u jatu" od Živke Kancijanić, a Martina Maurić Načinovićevu "Nona na nebu".  (Napisao i snimio Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter