Memorijal "Josip Joža Sever": Nijemci odnijeli sve

Dotukao Bihaćane - Nino Dasko, Stoja (M. ANGELINI)
Dotukao Bihaćane - Nino Dasko, Stoja (M. ANGELINI)

Košarkaši Hapa Ansbacha pobjednici su devetog memorijala "Josip Joža Sever" nakon što su u finalu svladali Škrljevo rezultatom 79:72. Njemački trećeligaš bolje je otvorio susret i prvu dionicu riješio u svoju korist s dva koša razlike, da bi ta prednost do odmora narasla na velikih "plus 11".

Pokušao se riječki A-2 ligaš vratiti u nastavku, no premda su i treću i četvrtu dionicu riješili u svoju korist, nisu uspjeli stići do preokreta. Uz pobjednički pehar, Hapa Ansbach je dobio i priznanje za najboljeg igrača turnira (MVP). Ono je završilo u rukama Georgiosa Delipaltidisa koji je nakon što je u subotu Puli 1981 zabio 30 koševa, danas u finalu postigao 23 i tako "pogurao" svoju momčad do pobjede.

U ogledu za treće mjesto Stoja je s uvjerljivih 102:72 svladala Bihać. Konačnih "plus 30" može zavarati, jer su gosti 25 minuta bili ravnopravni takmac. Prvu četvrtinu riješili u svoju korist s poenom razlike, na poluvremenu imali "minus dva", da bi polovicom treće dionice nakon jedne sudačke odluke potpuno izgubili živce i tu je utakmici praktički bio kraj.

Naime, u jednom duelu na centru Dalibor Mezulić je oteo loptu Emiru Kapiću koji je uz bolni krik ostao ležati na parketu držeći se za lice. Suci nisu reagirali, Stoja je poentirala iz kontre, a onda su krenuli protesti. Epilog su bile tri tehničke greške za goste, od kojih je dvije te automatski i isključenje dobio Ervin Tatarević, uz Kapića koji je revoltiran sjeo na klupu, najbolji gostujući košarkaš.

Kad su se strasti smirile, ovoljetno pojačanje Stoje Marino Kučan stao je na liniju slobodnih bacanja i pogodio pet od šest pokušaja, potom u idućih nekoliko minuta povezao tri trice i Puljani su se odvojili na 79:60.

Deprimirane igrače Bihaća dotukao je Nino Dasko koji je od pet pokušaja iza linije 6,75 metara pogodio četiri, da bi sa sirenom tricu za troznamenkasti broj koševa Stoje zabio Lovro Bulešić.

Stotku su premašili i košarkaši Pule 1981, koji su u dvoboju za peto mjesto svladali Rudar Cimper iz Murskog Središća sa 106:61. Bio je to neravnopravan ogled jer su gosti u svojim redovima imali samo jednog igrača vrijednog spomena, Tomislava Radikovića, koji je zabio više od polovice njihovih koševa, dok su ostali uglavnom bili tu da popune broj i dodaju mu loptu. Vidjelo se to već nakon prve četvrtine koja je okončana rezultatom 37:6, a kako su do poluvremena domaći igrači "natrpali" već 69 pogodaka u gostujući koš, bila je to idealna prilika treneru Pule 1981 Mikošu Milekiću da svim svojim pulenima pruži pristojnu minutažu. Oni su je znali iskoristiti i svaki od njih se upisao u strijelce te tako dao svoj doprinos za konačnih "plus 45". (I. CEROVAC)


Podijeli: Facebook Twiter