Memobox za 50 godina Etnografskog muzeja Istre

Lidija Nikočević i Mario Buletić najavili su obljetničku izložbu (Davor ŠIŠOVIĆ)
Lidija Nikočević i Mario Buletić najavili su obljetničku izložbu (Davor ŠIŠOVIĆ)

U pazinskom kaštelu u petak će se u 15 sati otvoriti izložba pod nazivom "Memobox - prvih 50 godina Etnografskog muzeja Istre", koju su na konferenciji za novinare predstavili ravnateljica ovog muzeja Lidija Nikočević i kustos Mario Buletić. Iz naziva izložbe proizlazi i njena višeznačno simbolična koncepcija, asocirajući na mozaičnost i fragmentarnost istarske kulture, ali i na "memorijsku kutiju" kao kategoriju svačijeg osobnog sjećanja; a k tome, kutije asociraju i na čuvanje, doslovno i simboličko, uspomena i vrijednosti za budućnost.

Prva cjelina predstavlja dojmove putopisaca koji su u Istri bilježili i etnografske teme, dok središnji dio kronološki-retrospektivno predstavlja rad Muzeja od osnivanja do danas. Zadnja je cjelina posvećena etnologiji u muzejskome kontekstu, njome se pokazuje kako rade etnolozi, kako nastaju muzejske zbirke, kako se prikupljaju predmeti i slično. "Time smo željeli pokazati zajednici što je zapravo naš posao", naglasio je Buletić.

Iako je muzejska djelatnost u pazinskom Kaštelu počela i ranije, osnivanjem Narodnog muzeja 1955. godine, izložba pokriva razdoblje od 1962. godine kada je na poticaj tadašnjih vodećih muzeologa i etnologa Antuna Bauera i Milovana Gavazzija ustanova dobila ime Etnografski muzej Istre. Bitna i naglašena uloga grada Pazina u funkcioniranju ovog muzeja bit će adekvatno prikazana i na izložbi, kao i preokret koji nastupa prijenosom osnivačkih prava na Istarsku županiju 1996. godine. "Tada ovaj muzej doista postaje sveistarski, prerastajući u jednu od najdinamičnijih i najavangardnijih muzeja ne samo u domeni etnologije nego i šire", kazala je na presici Lidija Nikočević.

Na otvorenju izložbe u petak u 15 sati performans iznenađenja izvest će David Belas i Pino Ivančić. (D. ŠIŠOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter