"Memoari slomljenog uma" na 43. FEST-u

Nives Galić
Nives Galić

Igrani film "Memoari slomljenog uma" mladog pulskog redatelja Danila - Lole Ilića bit će prikazan na 43. FESTU, uglednom međunarodnom festivalu koji se održava u Beogradu. Na festivalu, koji je kroz više od četiri desetljeća ugostio više od četiri milijuna gledatelja i na kojem je prikazano blizu 4000 filmova, "Memoari slomljenog uma" bit će prikazani 6. ožujka u Domu sindikata. Bit će to i svjetska premijera filma, a dan kasnije projekcija će se održati u dvorani Kulturnog centra. Film se nalazi u selekciji niskobudžetnog filma nazvanoj Microwave u kojoj se uz Ilićev film koji je hrvatski predstavnik, prikazuje i šest srpskih filmova.

Danilo -Lola Ilić je diplomirao na Odsjeku za film i TV montažu Umjetničke akademije u Beogradu, pod mentorstvom Andrije Zafranovića, a magistrirao je filmsku režiju na Ohio University's School Of Film. "Memoari slomljenog uma" prvi su njegov igrani film. No, Ilić, iza sebe već ima nekoliko filmskih projekata. Dugometražni film "Distortion" režirao je kao svoj magistarski rad na Ohio University's School Of Film, a taj mu je film priskrbio neke nagrade među kojima Honourable Mention na Accolade Competition u Lajoli u Kaliforniji. S Markom Jovanovićem snimio je dokumentarni film "Prašina svakodnevnog života" o pulskoj underground glazbenoj sceni a prošle godine je realizirao i dokumentarac "Pula je i moj grad" o istoimenoj izložbi fotografija Alojza Orela koja se održala na više lokacija u Puli.

U "Memoarima slomljenog uma" glavnu ulogu tumači Nives Galić, poznata po radu u pulskom Teatru Nemerik, a u filmu se kratko pojavljuje i sam Ilić.

- Film je vrlo nekonkretan, to je promišljanje jednog uma o vremenu i prostoru u kojem se nalazi s dobrim i lošim stranama i kvalitetama koje su možda izgubljene, i ako jesu izgubljene - pita se zašto? To je psihološka drama, kaže Ilić čija uloga u filmu predstavlja intimnu samorefleksiju protagonista filma, ona je kao druga strana autora. "Kao kada se nađeš u nekoj diobi pa onda sam sa sobom kreneš razgovarati. Film predstavlja 'vožnju' ili 'putovanje' kroz stanje svijesti protagonista koji pokušava spoznati je li svijet u propasti ili je on taj koji je slomljen. Da li nešto ne valja sa svijetom ili s nama?", objašnjava kaže Ilić.

- Fellini je rekao kako do ideje za filmove dolazi tako da ne radi ništa posebno, nego sjedi na rimskom trgu i promatra ljude. Ja nisam sjedio i promatrao, nego sam postavljao neka pitanja za koja mislim da si svatko ponekad stavi u glavu, priča Ilić. (M. RADIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter