Melodije Pule i Brijuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Mi smo culi da su svi Istrijani cetnici", tom su recenicom zapoceli svoje književno-glazbeno predstavljanje Melodija Pule i Brijuna Predrag Lucic i Boris Dežulovic sinoc u pulskom Rock Caffeu i odmah u nastavku pozdravili: "Tako su i nas cesto nazivali pa zato dobro vam vece, braco Istrijani!". Sajamski program je u Rock Caffe dovukao dva najbritkija uma hrvatskog novinarstva i satire, stoga ne cudi da se u skucenom kaficu tražilo mjesto više.

Malo pjevanja a capella, malo citanja, pa komentiranja - Lucic i Dežulovic su publici više od dva sata muzli suze radosnice obrušavajuci se na cijeli spektar popularnih i povijesnih tema i licnosti. Program je poceo prepjevom "Istruli mi dunja u fioci" (srpska/cetnicka) za sve Istrijane koji su se borili u Domovinskom ratu, da bi odmah novinarski korektno ponudili i "Vratija se Šime" za sve one koji su dezertirali iz "prošlog i svih buducih ratova".

Hrvatsko-slovenski spor oko Piranskog zaljeva opjevali su pjesmom "Trp i cekic" za hrvatsku stranu te spletom pjesama pod nazivnikom "Melodije slovenskog Jadrana" za slovensku stranu spora. Zatim su se s geografski i vremenski bliskih tema prešaltali u one koje vjecno opsjedaju regiju - otpjevavši izmedu ostaloga i cijeli ep o povijesti Hrvata po petoknjižju Vjekoslava Klaica na melodiju "Cavoglava", a Dežulovic je ponudio i svoju "znanstvenu" verziju nastanka Hrvata pjesmom "Osmi dan".

Thompson i njegov opus poslužili su i za skladbu "Dylan Bobu iskovan u NOB-u", a na tapeti su se tokom veceri našli i mnogi književnici, politicari, Crkva, generali, proizvodi i trgovacki centri.

Da ne bi sve stalo na pjevanju, pobrinuo se Dežulovic nizom pjesama u prozi. "Od kolijevke pa do mramornoga groba/najljepše je predtudmansko doba" stihovi su epa kojim su okoncali završni blok posvecen Franji Tudmanu, da bi nakon gromoglasnog aplauza ubacili i trostruki bis.


Podijeli: Facebook Twiter