Melodije koje svi prepoznaju i vole

Sofia Cingula, Bashkim Shehu, Renato Krulčić i Franko Božac najavili su nedjeljni koncert u Pazinu (Davor ŠIŠOVIĆ)
Sofia Cingula, Bashkim Shehu, Renato Krulčić i Franko Božac najavili su nedjeljni koncert u Pazinu (Davor ŠIŠOVIĆ)

"Koncert opernih scena" glazbeni je program koji će se održati u nedjelju 9. listopada u velikoj dvorani pazinskog Spomen doma s početkom u 19.30 sati i uz besplatan ulaz. Ovim pazinskim koncertom Muzička akademija u Puli otvara ovogodišnju akademsku koncertnu sezonu, a o značaju i značajkama ovog programa na konferenciji za novinare u Pazinu govorili su pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, dekan Muzičke akademije u Puli Bashkim Shehu te njegovi suradnici Sofia Cingula i Franko Božac.

Gradonačelnik Krulčić istaknuo je veliku otvorenost grada Pazina vrhunskim kulturnim događajima koji uz ostalo doprinose i razvoju publike, a dekan Shehu izrazio je želju njegove ustanove da svoje programe ponudi cijeloj Istri. Budući da je Pazin na idealnoj geografskoj poziciji i blizu je svakome tko ovdje želi doći na koncert, ovogodišnja se sezona, tijekom koje bi trebalo uslijediti više od šezdeset koncerata, otvara upravo u Pazinu.

Sofia Cingula je predstojeći koncert nazvala kuriozitetnim, budući da će na njemu voditeljica studija solo-pjevanja na pulskoj Akademiji Dunja Vejzović debitirati kao dirigentica. Profesori i studenti Muzičkih akademija u Puli i Zagrebu u pratnji Hrvatskog komornog orkestra na koncertu u Pazinu u nedjelju predstavit će, kako je najavila Sofia Cingula, "bisere operne literature, najpoznatije arije i duete iz popularnih opera koje ljudi prepoznaju i vole. Pripremljeni program uvjerljivo pokazuje kako opera nije tabu i da nije elitistička forma, pa će u ponuđenim melodijama svatko pronaći nešto što će mu se svidjeti".

Na programu nedjeljnog koncerta u Pazinu su operne arije i dueti iz djela Mozarta, Haendela, Verdija, Donizettija. Rossinija, Leoncavalla, Straussa, Smetane, Thomasa i Bizeta.

Franko Božac je ukratko najavio koncertnu sezonu pulske Muzičke akademije koja slijedi nakon pazinskog otvaranja. Bit će to šezdesetak koncerata u kojima će se pulskim studentima pridružiti i gosti iz inozemstva, koncerti će se osim u Puli održavati i u drugim gradovima Istre, a u planu su i dvije turneje, jedna krajem studenog i početkom prosinca po Srbiji i Mađarskoj, a druga u prvoj polovici svibnja sljedeće godine, na koju će po zemljama regije zajedno krenuti mješoviti akademski zbor, harmonikaški orkestar i solisti pulske Muzičke akademije. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter