Melem za zdravlje, lijepa u tanjuru


Cikla je pravi melem za zdravlje, lako je probavljiva i izvrsna u iznenađujućim kulinarskim kombinacijama, a suzdržana je cijena čini dostupnom svima. Doprinosi jačanju imuniteta, obnavljanju krvi, učvršćivanju žila i liječenju anemije. Suzbija rast stanica tumora i regulira krvi tlak, usporava proces starenja, povoljno utječe na živce, rad mozga, želuca, crijeva i žuči te pomaže kod akutnih fibroznih bolesti i gripe. Uz sve to sto grama ovog dragocjenog tamno-crvenog korijena ima samo 45 kalorija!

Kako biste sačuvali maksimum njenih blagodati, najbolje je konzumirati ju sirovu - kao sok ili ribanu, uz dodatak malo ocijeđenog limuna i(li) meda. Oni koji baš nisu ludi za njenim specifičnim okusom mogu ga korigirati ribanom kiselom jabukom ili mrkvom.

Broj stranica kuharice posvećene cikli beskonačan je. Korijen možete kiseliti, pretvoriti u originalne umake, peći ili kuhati na pari (i uvijek tek kasnije oguliti), gustirati u jelima od mesa, kao pire umijesiti u tijesto za čokoladne kolače, a listove jesti poput blitve ili špinata. Za bilo koji recept se odlučite pripremu je važno započeti zaštićujući ruke i radnu površinu kako se kasnije ne biste mučili s uklanjanjem lijepe, ali vrlo uporne boje. (Kristina FLEGAR)

Krem juha od cikle sa šampinjonima

Sastojci: 1 cikla, 2 krumpira, 5 dkg šampinjona, 1 manja kapula, 1 dl kiselog vrhnja, peršin, maslinovo ulje, Vegeta, sol

Priprema: Oguljenu ciklu i krumpir izrežite na kockice i kuhajte u litri vode dok ne omekšaju. Povrće ocijedite i zgnječite vilicom, pa vratite u juhu. U međuvremenu na malo maslinovog ulja pofrigajte nasjeckanu kapulu i dodajte na listiće izrezane šampinjone, kratko pirjajte i stavite u juhu. Posolite, po želji začinite vegetom, kuhajte još oko pet minuta te umiješajte kiselo vrhnje. Servirajte posuto nasjeckanim peršinom.

Dekadentna tamno-crvena salata

Sastojci: 1 cikla, 2 mrkve, sok jednog limuna, maslinovo ulje, nekoliko crnih maslina, nekoliko kockica kozjeg sira, sjemenke suncokreta i kockice integralnog kruha

Priprema: izribajte i izmiješajte jednu sirovu ciklu i dvije mrkve. Začinite s malo soli, maslinovim uljem i sokom od limuna. Dodajte masline izrezane na ploškice, kockice kozjeg sira te lagano popržene sjemenke suncokreta i kockice integralnog kruha. 

Ružičasti njoki s pancetom i salvijom

Sastojci: Za tijesto - 310 g brašna, 1 kg krumpira, 150 g cikle, 1 jaje, prstohvat cimeta, prstohvat muškatnog oraščića, sol, papar; Za šugeto - 65 g putra, 80 g pancete, 6 listića salvije

Priprema: Skuhajte oprane, ali neoguljene krumpire u slanoj vodi, a zatim ih ostavite da se smlače, ogulite i zgnječite u pire u duboku posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto. U međuvremenu ciklu skuhanu na pari ogulite i smiksajte u kremu (ukoliko je pre gusta dodajte malo vode). Krumpiru dodajte cimet, ciklu, sol, papar, jaje i malo po malo prosijano brašno. Dobro umijesite i pri kraju dodajte naribani muškatni oraščić. Od tijesta formirajte kuglu i u prozirnoj je foliji ostavite u frižideru na desetak minuta, a zatim razvaljajte "gliste" koje ćete narezati na komadiće od po dva centimetra koje ćete, da bi postali njoki, brzim potezima lagano povući prstom po nabrašnjenoj radnoj površini ili rakataču. Dok posoljena voda ne zakuha ostavite na svježem mjestu, na krpi prekrivenoj brašnom, a zatim kuhajte nekoliko minuta i kad se pojave na površini vode ocijedite. Putar rastopite u dubokoj padeli i na njemu pofrigajte pancetu izrezanu na tanke fetice i grubo nasjeckanu salviju. Dodajte njoke i okrećite ih na laganoj vatri nekoliko sekundi, pa poslužite još tople.


Podijeli: Facebook Twiter