Melankolija nije depresija

Ana Sofremović, Zoran Hamović i autor knjige Velimir Ćurgus Kazimir u Puli
Ana Sofremović, Zoran Hamović i autor knjige Velimir Ćurgus Kazimir u Puli

"Za mene melankolija nije niti depresija niti otuđenje, nego jedno zajedničko osjećanje suočeno s prolaznošću. To nije osjećanje izdvojenosti, već osjećanje pretočeno u kreativnost i kulturu. U našoj kulturi postoji otpor prema melankoliji, a ona je itekako prisutna, primjerice u sevdahu. Volimo se junačiti pa se sjeta tumači kao slabost," kazao je beogradski novinar i književnik Velimir Ćurgus Kazimir, predstavljajući sinoć u pulskim prostorijama Srpskog kulturnog centra svoju knjigu "Muzej melankolije".

Ćurgus je autor 11 knjiga proze, eseja i poezije; tekstovi su mu prevedeni na engleski, njemački, francuski, španjolski, poljski i japanski jezik, a bavi se i slikarstvom te je imao sedam samostalnih izložbi radova na papiru.

Pred pulskom publikom jučer je dramska umjetnica Ana Sofremović pročitala priču "Kit u Beogradu" iz predstavljene knjige, u kojoj se autor prisjeća intenzivnog doživljaja prije 60 godina, kad je kao četverogodišnjak s ocem išao na razgledavanje mrtvog kita. Zanimljivo je da je ovu priču o kitu koji se nasukao na Pagu (s zanimljivom paralelom s biblijskim Jonom, kao i metaforom pada staljinizma) Ćurgus napisao uživo, za dva i pol sata, pred publikom tijekom manifestacije Noć muzeja u Beogradu.

Predstavnik izdavačke kuče Clio i urednik knjige Zoran Hamović kazao je da je ovo knjiga o Beogradu i Beograđanima, koju je napisao autentični tragač za mirisima, čudima, , uspomenama, ali i važnim, a zaboravljenim događajima.

Autor već godinu i pol dana redovito piše o temama iz sinoć predstavljene knjige ("Moj dnevnik") na sajtu www.kazimir.rs., a svojedobno je došao na ideju da i fizički smjesti Muzej melankolije u jednu stariju beogradsku zgradu iznad pristaništa na Savi. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter