Meksiko uspješan u borbi s narko kartelima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Meksiko ostvaruje uspjehe u borbi protiv moćnih narko kartela koji slabe, a njihovi šefovi završavaju u zatvoru ili budu ubijeni, rekao je u ponedjeljak meksički ministar unutrašnjih poslova.

Od 2009. oko dvije trećine od 37 najtraženijih meksičkih kriminalaca za tu godinu poginulo je ili je pred sudom, kaže Alejandro Poire.

"Mislim da to pokazuje kako gornji sloj u tim organizacijama više nije u stanju činiti ono što je činio prije samo tri godine", rekao je on novinarima na konferenciji Ujedinjenih naroda o prekograničnome kriminalu. "Osim toga, i na nižoj se razini mi sustavno rješavamo nekih od najopasnijih kriminalaca".

Početkom listopada Meksiko je objavio da je ubio Heriberta Lazcana, vođu okrutne bande Zeta i najmoćnijega među kriminalcima palim u borbi vlasti protiv kartela.

Zete su odgovorne za brojne strahote u ratu bandi u kojem je stradalo više od šezdeset tisuća ljudi u šest godina koliko je na vlasti predsjednik Felipe Calderon kojemu mandat istječe u prosincu.

Novoizabrani predsjednik Enrique Pena Nieto najavio je da će unaprijediti strategiju reduciranja nasilja povezanog s ratom narko-kartela. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter