Meksiko: Nastavnici napali sjedišta stranki

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nastavnici koji se protive obrazovnoj reformi uništili su u srijedu u Chilpancingu, središtu meksičke države Guerrero, lokalna sjedišta triju glavnih meksičkih političkih stranaka koje su podržale te reforme.

Tisuće članova Koordinacije radnika u obrazovanju u Guerreru prvo je sudjelovalo na prosvjedu u Chilpancingu prosvjedujući protiv glasovanja lokalnog parlamenta Guerrera, održanog dan ranije, koje je odbacilo zahtjeve te organizacije za specifičnim mjerama koje bi promijenile nacionalnu reformu.

Nekoliko prosvjednika, maskiranih i naoružanih željeznim šipkama i štapovima, potom se okomilo na sjedišta konzervativne Stranke nacionalne akcije te ljevičarskih, Građanskog pokreta i Stranke demokratske revolucije.

Prosvjednici su se potom premjestili ispred lokalnog parlamenta, koji čuvaju brojne snage sigurnosti, te se uputili se u sjedište Institucionalne revolucionarne stranke meksičkog predsjednika Enriquea Pene Nieta.

Tamo su prostorije uništavali također prosvjednici bacajući kroz prozor namještaj, papire i biljke, prije nego što su zgradu zapalili.

- Nemamo mogućnost suprotstaviti se gomili od 4.000 ili 5.000 osoba, kazao je na televiziji Mario Moreno, gradonačelnik Chilpancinga. Naveo je da je zatražio podršku saveznih snaga sigurnosti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter