Meksiko: Kralj droge iza rešetaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je izbjegavao uhićenje više od desetljeća, legendarni šef jednog od najmoćnijih i najkrvavijih svjetskih narkokartela ulovljen je prije dva dana u iznenadnoj raciji u luksuznom hotelu u meksičkom ljetovalištu.

Joaquin "El Chapo" Guzman, koji je za svoj status pomalo sramotno pobjegao iz zatvora maksimalne sigurnosti u košari prljavog rublja 2001., uhićen je u subotu u gradu Mazatlanu bez ispaljenog metka, objavile su američke i meksičke vlasti.

Kako piše CNN, Guzman je u pratnji neimenovane žene uhićen u zajedničkoj operaciji meksičkih marinaca i agenata američke uprave za borbu protiv narkotika (DEA) nakon četiri ili pet tjedna planiranja akcije.

Pritisak na Guzmanovu organizaciju, zloglasni kartel Sinaloa, nazvanoj po meksičkoj saveznoj državi u kojoj joj je bilo središte, rastao je zadnjih nekoliko mjeseci pošto su meksičke vlasti ubile ili uhvatile nekoliko njegovih najbližih 'poručnika'. Tako su se uspjele dočepati broja njegova satelitskog telefona i ući mu u trag.

I dok su se vlasti približavale najmoćnijem svjetskom trgovcu drogom, on se kretao između nekoliko sigurnih kuća u Culiacanu povezanih mrežom tunela s priključkom na gradski kanalizacijski sustav, objavio je glavni meksički državni odvjetnik na tiskovnoj konferenciji u Mexicu. Ulazi u tih sedam kuća bili su ojačani čelnikom što je Guzmanu omogućavalo da pobjegne tunelima prije nego što bi marinci stigli razvaliti vrata. Hvatajući "Kratkog" vlasti su usput zaplijenile 130 komada oružja kratkih i dugih cijevi, dva bacača granata i jedan raketni bacač.

Meksička televizija pokazala je snimku Guzmana u lisičinama, s tamnim brkom na licu, okruženog maskiranim marincima oko njega.

Američki stručnjaci kažu da je ovo nevjerojatno važno uhićenje, jedno od najvažnijih u borbi protiv trgovine drogom u nekoliko zadnjih desetljeća, ali samo pod uvjetom da Guzman odmah bude izručen Sjedinjenim Državama. U meksičkom će zatvoru, kažu, ponovo živjeti kao kralj, nesmetano voditi svoje operacije i prije ili kasnije pobjeći. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter